Societat

Un centenar de places per a discapacitats, sense ocupar

La Fundació Ramon Noguera, que aquest any celebra el 50è aniversari, denuncia que hi ha gent que està reclosa a casa com antigament i reclama a l'administració que reobri l'aixeta dels ajuts

La Fundació Ramon Noguera, que atén persones amb discapacitat intel·lectual, commemora aquest any el seu 50è aniversari després de recórrer un llarg camí que l'ha portat a oferir, entre altres coses, un important nombre de places de dia i de llar residència, una part de les quals, paradoxalment, estan sense ocupar. En aquests moments, l'entitat disposa de 45 places de dia i 46 més de llar residència buides. “Abans les places no estaven creades i, ara que hi són, no hi ha un lliure accés a causa de la retallada de les subvencions”, van coincidir a lamentar la directora i el president del Grup Ramon, Pepita Perich i Salvi Amagat. I és que una plaça de llar residència adaptada a aquest tipus de persones té un cost mensual de 3.000 euros, uns diners que molt poques famílies poden abonar si no és mitjançant finançament públic i això obliga a deixar els fills a casa, com passava abans, segons va exposar el membre del patronat que gestiona la fundació i fill del fundador, Alfons Noguera.

Arrelat al territori, el Grup Ramon Noguera atén més de 900 usuaris, entre adults i infants. Té 248 treballadors, 106 dels quals són persones amb discapacitat, i per aquest motiu té un pressupost de 9.770.000 euros.

Aquesta entitat arriba al mig segle d'existència amb l'objectiu de continuar treballant per garantir la qualitat de vida dels seus usuaris i buscar l'especialització per diferenciar-se en els mercats de treball i ser, des d'aquest punt de vista, competitius. En aquesta línia, van destacar els bons resultats que han obtingut mitjançant els projectes que es basen en aliances amb altres entitats del territori com ara el Grup Èxit i el Clúster Èxit. “Anant de la mà de la comunitat ens diferenciem de la competència”, va destacar Perich.

El Grup Ramon Noguera va néixer el 1965 amb el nom Associació Pro Minusvàlids Psíquics Àngelus, creada per Ramon Noguera i Sabater. Va ser la primera associació de famílies que es va constituir a les comarques gironines i ara és una entitat social especialitzada en la creació i gestió de centres i serveis adreçats a persones amb discapacitat intel·lectual i a infants amb trastorn en el seu desenvolupament. L'organització es va constituir com a Fundació Ramon Noguera l'any 1995 i l'11 de novembre de 2011 es va crear el grup que porta aquest nom i que treballa en dos àmbits: l'atenció a la infància i a persones adultes amb discapacitat intel·lectual i la inserció social i laboral.

Per commemorar aquests cinquanta anys de trajectòria, l'entitat ha creat un logotip especial, el lema Per 50 anys més. Endavant i un seguit d'activitats, entre les quals destaca una jornada de portes obertes que es farà al llarg del juliol.

LA FRASE

Hem fet els deures i hem creat les places. I, ara que ho tenim tot a punt, hi ha gent que s'ha d'estar a casa
Salvi Amagat
president del grup ramon noguera

LA XIFRA

130
places
residencials és l'oferta que té l'entitat i només 84 estan ocupades. De places de dia, n'hi ha 45 de lliures.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.