Política

Partit Piròman

DE L'HORTA ESTANT

El verb “cremar” té múltiples significats en tots els idiomes que conec, i segons les paraules que l'acompanyen, pot significar coses ben distintes. Així, “anar cremat” no és ben bé el mateix que “estar cremat”, i algunes variants com ara “socarrat” poden adquirir matisos particularment carregats de simbolisme. Sempre, però, es tracta d'un verb que evoca la destrucció; sovint, en una mesura extrema, o amb un caràcter irreparable. La massa forestal que ha cremat sense clemència ni aturador al País Valencià, n'és un exemple perfecte. Ho ha fet en virtut d'una política piròmana executada —des de fa massa anys— des de tots els nivells de l'administració i de la vida pública.

No és només que han invertit els diners públics (relativament pocs) que hauria costat mantenir els boscos nets i en condicions no tan proclius al sinistre, en xorrades inútils i rendibles exclusivament per a les seues butxaques privades (passant —això sí— primer per les d'uns quants “amiguitos del alma”). Vegeu la Ciutat de les Ciències, l'aeroport de Castelló, Terra Mítica, la fórmula 1 o qualsevol altra de les estructures o esdeveniments insostenibles que ens han obligat a pagar.

És la mateixa política de terra cremada que han fet servir per ocupar-se de les arts i els espectacles (repartir prebendes a llepaculs sens cap mena de trajectòria o vàlua), els mitjans de comunicació (apartar els autèntics professionals, en benefici de comissaris polítics profundament incompetents), o la cultura i la llengua (apostar indissimuladament per una política d'extermini lingüístic i desertització cultural com no s'havia vist des de temps de Franco).

A més d'haver-se gastat els diners que correspondrien als nostres fills i nets, han arrasat tot vestigi d'ètica ciutadana o de moral social. Han cremat fins a reduir-la a cendra qualsevol resta de valors de convivència. Han elevat a la categoria d'imperatiu moral la fal·lera d'enriquir-se a qualsevol preu (públic) i per qualsevol mitjà, lícit o no. I qui no ho feia, era poc menys que un imbècil o un inútil. Han convertit l'amiguisme en l'únic mèrit que realment compta a l'hora d'accedir a un lloc de treball. I la “lealtad inquebrantable”, la submissió abjecta i el més repugnant llepaculisme han passat a ser els únics avals necessaris per a la promoció laboral.

Un país no pot subsistir així; amb una inversió tan radical del valor, el mèrit i la competència, que fa que els inútils amb carnet estiguen per damunt de les persones que coneixen, saben i tenen la capacitat real de gestionar efectivament les diverses àrees de la vida social. I això és aplicable des de la presidència de la Generalitat fins a la consergeria d'un poliesportiu, o el contracte per a gestionar el bar de la casa de la cultura del poble. El clientelisme que ha practicat —i practica— el Partit dels Piròmans és un foc que ho assola tot. Acaba amb la il·lusió; destrossa el valor de l'esforç personal o col·lectiu, i destrueix la confiança mútua imprescindible perquè una societat —qualsevol societat— puga funcionar, prosperar i aspirar a un futur viable.

No hi ha dubte que el lloc més adequat per als piròmans és la presó. El seu delicte és dels més perversos que una societat humana pot conéixer. I el Partit del Piròmans ha elevat la seua pràctica a la categoria de sistema de govern. Un estat de dret, una organització social autènticament democràtica mai no hauria de donar lloc a un fenomen com aquest. És evident que la societat que tenim i l'estat que ens ocupa, no ho són. I ens correspon a nosaltres canviar-ho. Canviar-ho radicalment perquè mai més no siga possible que una casta de piròmans asocials i indesitjables es puga instal·lar i perpetuar en el poder amb l'únic objectiu programàtic d'enriquir-se a qualsevol preu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.