Política

Parlón s'aparta i Iceta s'ofereix

L'alcaldessa anuncia que descarta liderar el PSC

Manté que no ho podria compaginar amb l'Ajuntament, però el motiu principal és que no ha pogut imposar el seu projecte

Iceta diu que està a disposició del partit

Sorpresa i de les grosses la que es va produir ahir en el consell nacional del PSC. Es donava per fet que Núria Parlon oficialitzaria la seva candidatura per liderar el partit i que es donaria el tret de sortida a una nova etapa. Una figura que, a priori, tenia el consens de la majoria de sectors, i que era un símbol de renovació. Però l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet va deixar tothom amb un pam de nas i va anunciar que no optarà a l'elecció com a primera secretària. En el sentit contrari, Miquel Iceta va fer un pas endavant i es va oferir “pel que calgui”.

Parlon va comunicar la seva decisió en unes improvisades i caòtiques declaracions a la premsa i l'únic que va explicar és que li seria impossible compaginar aquest càrrec amb l'Ajuntament. “Centraré els meus esforços en Santa Coloma”, va subratllar. En la seva decisió, però, s'amaguen altres motius, segons comentaven ahir diverses fonts. L'argument principal és que alguns capitans del PSC haurien vetat el seu projecte. Un projecte que consistia, bàsicament, a fer una sacsejada a l'executiva i desprendre's d'algunes cares de la vella guàrdia i relacionades directament amb Pere Navarro, i també a articular un discurs més sobiranista i no tan frontalment oposat a la consulta del 9-N. Una altra de les seves directrius era potenciar les polítiques d'esquerres i no donar suport a iniciatives com la rebaixa d'impostos al complex turístic de Barcelona World, que el PSC va pactar amb el govern d'Artur Mas. El dia que es va votar la proposició, Parlon no va anar al ple.

L'anunci va deixar molts consellers nacionals corpresos. Per exemple, el primer secretari de les comarques de Girona, Juli Fernández, va estar dissabte a la nit amb l'alcaldessa a Palafrugell en un acte conjunt i no sabia res d'aquesta retirada. “M'agradaria que s'ho repensés. Crec que encara hi pot haver partit”, va apuntar ahir en declaracions a aquest diari.

Noms que cauen

Núria Parlon s'uneix a altres dirigents locals que han declinat liderar el PSC per dedicar-se a la seva ciutat, com per exemple Jaume Collboni, Núria Marín, Josep Fèlix Ballesteros, Àngel Ros i Josep Mayoral. Ningú vol quedar tocat de cara a les municipals ni assumir les regnes d'un vaixell que va cap a la deriva.

Davant d'aquest dantesc escenari un dels noms que ahir va prendre força és el president de la Fundació Rafael Campalans, Miquel Iceta, que està avesat a mil i una batalles i que també és membre de l'executiva del PSC i del PSOE. En el consell nacional va demanar el torn de paraula i va ressaltar que és l'hora d'estar units i que l'organització pot comptar amb ell per al que faci falta. Unes paraules que es poden interpretar com una postulació per a la primera secretaria. El seu discurs va ser molt aplaudit pels assistents.

L'opció d'Iceta, si fructifiqués, seria un lideratge de transició fins al pròxim congrés del 2015, en què s'hauria de tornar a escollir la nova direcció. Per tant, un mandat d'un any per intentar endreçar el partit i aguantar el temporal que està fent.

Però els sectors més crítics veuen aquesta possibilitat amb molt recel. Consideren que Iceta representa la continuïtat i ara el que es necessita és foc nou i apropar-se cap a la consulta. Unes condicions que també reclamen molts alcaldes, que malden per un gir copernicà al carrer Nicaragua per poder tornar a connectar amb la ciutadania i tenir alguna opció en les municipals del 2015.

És per aquest motiu que el sector d'Avancem no descarta que Joan Ignasi Elena també pugui plantar cara per poder comandar la formació. Elena, que encara està suspès dels seus càrrecs orgànics, ahir no va ser al consell nacional i ha decidit prendre's uns dies per reflexionar. Precisament el 28 de juny Avancem farà una assemblea per decidir el seu futur i no es pot descartar una escissió.

Aquest enrenou va deixar en un segon pla l'adéu de Pere Navarro, que va tornar a defensar la seva posició d'un referèndum a Catalunya pactat i acordat amb el govern espanyol.

Dimecres, recollida d'avals

El consell nacional d'ahir va donar llum verd al reglament per canviar la direcció del PSC. El dia 13 de juliol es farà la votació per decidir el nou primer secretari –coincidirà amb les primàries del PSOE per rellevar Alfredo Pérez Rubalcaba– i el 19 i 20, el congrés extraordinari en què s'investirà el líder i es triarà l'executiva. Una de les principals novetats és que tots els militants podran votar en l'elecció del primer secretari. Els candidats hauran de recollir 2.000 avals –un 10% de la militància– per aspirar al càrrec i podran començar a buscar-los a partir d'aquest dimecres –tindran temps fins a l'1 de juliol–. Per poder dirigir aquest procés, ahir també es va crear una gestora, que comanda l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i en què també hi ha l'exsenadora Iolanda Pineda i el dirigent de la federació de Barcelona, Carles Prieto, entre d'altres. Ballesteros va destacar que és un moment “complicat”, però també “il·lusionant” i de “renovació”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia