BARCELONA
L'Escola d'Art Floral arrela a l'antiga masia de Can Soler
El centre formatiu abandona el local de l'Eixample i es trasllada a un equipament municipal rehabilitat d'Horta-Guinardó
Comparteix espai amb el Col·lectiu Agudells i Els Tres Turons
L'Escola d'Art Floral de Catalunya, pionera l'any 2001 en tot l'Estat a l'hora d'oferir formació reglada en aquesta disciplina, ha abandonat les instal·lacions de l'Eixample i des d'ahir ja té, de manera oficial, l'antiga masia de Can Soler al districte d'Horta-Guinardó com a nova seu. Aquesta fundació que promou la formació, la recerca i la promoció de l'art floral i el disseny d'exteriors arrela ara en un edifici a la falda de Collserola expropiat per l'Ajuntament de Barcelona el 1980 i que ara recupera la ciutat després que durant els últims cinc anys –mitjançant una escola taller– s'hagi restaurat i s'hi hagi fer una inversió d'un milió d'euros.
Unes 300 persones van participar ahir al matí en la jornada de portes obertes que donava el tret de sortida “a una nova etapa” de l'escola per obrir-se al barri de Sant Genís, a la ciutat i al país, com reconeixia la directora del centre, Roser Bofill. La mateixa responsable va agrair el reconeixement institucional que té l'escola, un fet que permet fer possible “un projecte que és de tots i per a tots”. El director general d'Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats del Departament d'Educació, Josep Francí, destacava “la tossuderia i la feina ben feta” de l'Escola d'Art Floral per projectar-se arreu del món.
La tinenta d'alcalde de Medi Ambient, Imma Mayol, subratllava l'encert de les administracions ara fa 30 anys per recuperar “un entorn d'una gran riquesa que es podia haver convertit en un problema, però que es va convertir en una oportunitat”. Al mateix temps, destacava la confluència a Can Soler “d'esforç, d'il·lusió i d'un bon projecte”. Anna Mir, consellera de Medi Ambient d'Horta-Guinardó, agraïa la “feina i la insistència” de les entitats i els veïns de Sant Genís per fer de Can Soler “un equipament de barri i també de ciutat”.
Referències al 1801
Les primeres referències històriques de la masia de Can Soler es troben a les actes capitulars del Reial Monestir de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron quan, el 29 d'abril de 1801, la masia hi surt citada com a Casa Berengueras. Anys més tard va canviar el nom pel de Casa Boix, un topònim que es va conservar durant tot el segle XIX. Ja al segle XX, el nou propietari del mas és Antoni Soler i la finca es coneix amb el nom de Granja Soler. Durant la II República, els masovers hi tenien força vaques i prop de la masia hi havia una bassa que recollia l'aigua de la mina de la font del Bacallà.