la contra
Imbuïts en l'univers del Petit Príncep
Alumnes, pares, mestres i treballadors del CEIP Pràctiques de Tarragona homenatgen el Petit Príncep l'Any Internacional de l'Astronomia. La setmana vinent miraran el cel amb un telescopi
L'entrada del CEIP Pràctiques de Tarragona presenta aquests dies un aspecte ben singular, per endinsar-se en el món que Saint-Exupéry va crear en idear El Petit Príncep, l'obra traduïda a més llengües darrere de la Bíblia. Planetes, asteroides, estrelles i bona part dels personatges que el Petit Príncep es troba durant el seu periple són presents en paper maixé fins avui a l'escola. I tots han estat creats i reproduïts pels mateixos alumnes. La cap d'estudis, Rosa Ayxendri, detalla que la mostra forma part de la setmana cultural que han realitzat amb motiu de Sant Jordi per tal de no caure en la repetició de la llegenda i han aprofitat la celebració de l'Any Internacional de l'Astronomia per treballar, d'una banda, una de les obres més conegudes al món i aprendre a fer feina en equip i, de l'altra, per estudiar a classe el sistema planetari i els fenòmens astronòmics.
Però l'objectiu engloba molt més: engrescar els pares a participar en les activitats d'aprenentatge i no ser mers espectadors així com fomentar la interrelació escola, pares, alumnes: «Si no anem alhora mestres, escola i pares, fracassarem», sentencia Ayxendri, i han vist al llarg de les activitats que han realitzat que «com més s'impliquen més es valora la feina». Així, en aquesta exposició sobre El Petit Príncep els pares hi han tingut un paper importantíssim, tant en l'elaboració de material, com en la participació en les activitats: cada dia de nou a dos quarts de deu del matí un grup de pares ha llegit un fragment de l'obra francesa en diverses de les llengües a les quals ha estat traduïda, com ara el rus, l'indi o l'esperanto.
Una mostra de tota l'amalgama de llengües que han permès transmetre l'univers de Saint-Exupéry a milions i milions de persones es troba en l'única vitrina de què consta l'exposició, on hi ha l'obra traduïda a més d'una cinquantena de llengües, tals com l'àrab, el xinès o el braille. I també s'hi pot veure el que és probablement el llibre més petit, amb una coberta que no arriba als deu centímetres. Tot plegat ha estat cedit per pares, alumnes, mestres i la inspectora del centre, que casualment té una col·lecció sobre El Petit Príncep. Tot i que la mostra es replegarà avui mateix, les activitats no acaben fins al dia 6, el dia que figura en vermell a les agendes dels alumnes de sisè de primària del Pràctiques. Al matí han de passar la prova que el Departament d'Educació convoca per primera vegada per avaluar els coneixements dels escolars en acabar el segon cicle de primària. I a la nit, els mateixos alumnes hauran d'aixecar la vista al cel: a partir de les deu, quan es faci fosc, miraran a través dels telescopis que presten els pares, la imatge del qual es traslladarà a una pantalla.