Política

La coalició aliada controla l'espai d'exclusió aèria a Líbia

Els EUA i el Regne Unit delmen la defensa antiaèria de Gaddafi

Les tropes del coronel bombardegen Misrata però fugen de Bengasi

El mandatari libi augura una “guerra llarga” i sosté que lluitaran pel “petroli”

Primera fase aconseguida, segons els aliats. En menys de 48 hores han controlat l'espai d'exclusió aèria que tenien com a primer objectiu. Segons els EUA, els míssils de l'operació aliada van abatre vint dels vint-i-dos objectius per anul·lar la defensa antiaèria del règim del coronel Muammar al-Gaddafi. Després de la primera incursió aèria francesa, els EUA i el Regne Unit van atacar des del mar. Els vaixells de guerra i submarins situats al Mediterrani van llançar 112 míssils de creuer contra els sistemes antimíssils, que, amb tot, ahir a la tarda continuaven funcionant des de Trípoli.

La fase següent, que pot començar avui, serà atacar les línies de subministrament per limitar la capacitat de lluita de l'exèrcit libi que “està bastant dispers” entre Trípoli, a l'oest, i Bengasi, a l'est, “per això la missió és tallar-los el suport logístic”, deia l'almirall Michael Mullen, cap de l'estat major dels EUA, que reconeixia que l'operació es pot cloure sense que el líder libi hagi abandonat el poder.

“El nou nazisme”

De fet, Gaddafi no ha demostrat cap intenció de fer-ho, tot i que ahir al vespre decretava un segon alto el foc, després d'haver assegurat hores abans que Líbia està preparada per a una “guerra llarga” en un discurs per la televisió en què prometia una victòria contra “el nou nazisme” i deia que està “armant tots els libis” per plantar cara a la coalició. “Lluitarem per defensar la nostra terra i el nostre petroli”, va etzibar.

Més enllà dels discursos, les forces de Gaddafi ocupaven ahir el centre de Misrata, ciutat que havia estat sota control rebel, després de bombardejar-la; en canvi, fugien de Bengasi, el feu de la insurgència, cap a on les forces aliades havien centrat el seus atacs. El balanç en aquest enclavament era de catorze morts. Per contra, el govern italià anunciava que el règim libi havia detingut a Trípoli deu mariners (vuit d'italians, dos d'indis i un d'ucraïnès) que pertanyien a la tripulació d'un remolcador.

També és significativa la unió a l'ofensiva d'ahir a la tarda de Qatar, el primer país àrab a participar en l'actuació de les forces de la coalició amb quatre avions que ajuden a controlar la zona d'exclusió aèria.

LES XIFRES

14
morts hi havia ahir a la carretera que porta a Bengasi després de l'atac dels caces francesos.
7
milions
d'euros és el valor dels béns de Gaddafi o d'entitats líbies congelats per les autoritats italianes.

Els avions espanyols, preparats per actuar

Els quatre caces F-18 i l'avió d'abastiment en vol desplegats per l'Estat espanyol en la missió internacional de la coalició aliada estan ja integrats en l'operació de les forces aliades i preparats per actuar tan bon punt rebin l'ordre, si bé fins ahir encara no havien participat en cap acció a la zona. Així ho explicava ahir en roda de premsa el cap del comandament d'operacions (CMOPS), el tinent general Jaime Domínguez Buj, després d'una reunió de l'estat major de Defensa, presidida per la ministra Carme Chacón, per analitzar com anava el desplegament de les forces armades espanyoles en la missió internacional en el país nord-africà.

Domínguez Buj explicava que els cinc avions enviats per l'Estat espanyol ja estan transferits i integrats i entraran en acció quan ho ordeni el general responsable de l'operació dels aliats, William Walt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.