Educació

Badalona

Compartint somnis i angoixes

Uns 150 estudiants d'origen immigrant participen en un projecte de l'Ajuntament

Tots ells posen en comú la seva experiència vital

Molts somien a ser policies. Altres aspiren a ser informàtics o a estudiar una enginyeria. Comparteixen il·lusions i angoixes, però també un projecte de vida. Tots ells són immigrats que estan integrats a les aules d'acollida dels instituts públics de Badalona, una primera eina que el sector de l'educació posa al seu abast per facilitar-los la integració a les aules tradicionals. Ahir, al centre cívic de la Salut, uns 150 joves arribats de diferents centres van compartir la seva experiència, gràcies al projecte Precioses vides, creat pel servei local escola treball (SLET) del servei d'educació de l'àrea d'Educació i Serveis Ciutat de l'Ajuntament de Badalona.

Els orígens dels participants eren molt diversos, però els recorreguts vitals de cada adolescent tenia infinits punts de coincidència. La gran majoria tenen clar que volen cursar el batxillerat (ara estan distribuïts entre primer i quart d'ESO), en general se senten “ben tractats” a Badalona i odien “les baralles i els qui les provoquen”. De Badalona, van afirmar una gran part, els agrada molt el mar, i també anar al cinema. Els seus gustos, les seves preocupacions, les seves inquietuds es volen recollir ara en un document, segons van explicar ahir les dues tècniques de l'SLET, Assumpta Ayza i Ariadna Sureda.

Aquest és el segon any consecutiu que l'Ajuntament de Badalona impulsa el Precioses vides. L'any passat, recordaven les dues tècniques responsables, hi van prendre part uns 90 alumnes. Enguany n'ha augmentat el nombre fins als 150. Molts d'ells no van posar cap impediment per enfrontar-se a un micròfon i, en català, revelar algunes qüestions sobre la seva vida. “Tots els joves comparteixen les ganes d'aprendre, tenen clar que volen seguir formant-se, i entre ells hi ha autèntics fenòmens”, va explicar l'Ariadna Sureda, posant com a exemple el d'un jove que havia arribat a l'agost, parlant una llengua estrangera, i que ja havia abandonat l'aula d'acollida per incorporar-se a una aula clàssica.

Ahir, els participants van gaudir primer d'un muntatge audiovisual creat a partir de fotografies dels seus països d'origen (Romania, Geòrgia, el Pakistan, Bolívia, el Marroc, la Xina, Ucraïna i el Caixmir) i després, per torns, van parlar sobre la seva arribada a la ciutat, la incorporació al sistema d'ensenyament, les dificultats i facilitats amb què es van trobar... Al final, plenament satisfets, els professionals començaven a pensar en l'edició del 2012.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.