Política

L'OTAN comandarà les operacions militars a Líbia

Turquia anuncia un principi d'acord perquè l'Aliança prengui el relleu dels EUA

França, que preveu que la missió aliada durarà “dies o setmanes”, ja prepara l'escenari post-Gaddafi

Els vint-i-vuit ambaixadors davant l'OTAN van arribar ahir a un principi d'acord perquè l'Aliança Atlàntica prengui el relleu de Washington i assumeixi el comandament de totes les operacions militars dels aliats a Líbia. L'acord estableix que “l'OTAN assumeix el comandament” de l'operació a Líbia, però que la missió tindrà “una estructura de govern polític” al marge de l'Aliança en què estaran representats els països que participen en la coalició internacional, tal com demanava França, segons han avançat fonts diplomàtiques. La notícia la va donar des d'Ankara el ministre turc d'Afers Estrangers, Ahmet Davutglu, que va assegurar que l'OTAN podria assumir el timó militar en qüestió d'un dia o dos. A l'hora de tancar aquesta edició, l'OTAN advertia que “és a prop” de l'acord, però que encara no s'ha adoptat oficialment.

Mentrestant, el govern francès ja es prepara per al disseny d'una Líbia sense Muammar al-Gaddafi en què tindran un paper destacat el Consell Nacional de Transició (CNT) i altres “personalitats” polítiques del país. Per l'executiu francès, l'operació militar serà qüestió “de dies o setmanes, però no de mesos”.

El ministre d'Afers Estrangers, Alain Juppé, va donar pistes ahir de com considera l'Estat francès que serà el futur de Líbia després de l'aplicació de la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU en matèria d'exclusió de l'espai aeri, com també el titular de Defensa, Gérard Longuet, que en el sisè dia d'operacions militars va fer la seva primera compareixença davant la premsa. “Si no hi ha un projecte polític no té sentit intervenir-hi”, va dir Longuet, que va assegurar que aquest projecte consisteix a “permetre als libis que es reuneixin i construeixin un futur diferent”.

Juppé va ser tan explícit com va voler durant una reunió amb la premsa a París que en principi havia de ser confidencial, però els detalls de la qual ell mateix va escollir que fossin difosos. El missatge central va consistir a considerar que el CNT “no té el monopoli” de la representació dels rebels.

Itàlia aprova participar-hi

Arran de les discrepàncies europees sobre l'operació a Líbia, el cap de la diplomàcia francesa va intentar donar una imatge d'unitat i va voler precisar que “no hi ha ruptura” a la UE sobre el paper del CNT, òrgan de direcció del rebels a Líbia, però va indicar que hi pot haver “altres personalitats” al país l'opinió de les quals s'ha de tenir en compte. El cap de
la diplomàcia francesa
va rebutjar que Gaddafi, del qual va dir que “tenia les mans tacades de sang”, pugui tenir qualsevol paper en el futur de Líbia.

D'altra banda, la Cambra de Diputats italiana va ratificar ahir la decisió del govern de participar en l'operació. Berlusconi va aconseguir el llum verd a la resolució de l'executiu per només set vots.

Brussel·les pateix un ciberatac

redacció

La Comissió Europea i el Servei Europeu d'Acció Exterior van patir ahir un atac informàtic “greu” d'origen desconegut que no va afectar de manera significativa el seu funcionament, segons fonts comunitàries. Entre les hipòtesis obertes hi ha la possibilitat que es tracti d'una represàlia per la participació d'alguns estats en l'operació bèl·lica de Líbia. L'acte va coincidir amb la cimera de líders europeus a Brussel·les.

Les autoritats van donar instruccions de canviar contrasenyes i van descartar que la ingerència hagi pogut accedir a documents de la Comissió. “L'atac no ha aconseguit obtenir informació de la nostra part”, va explicar el portaveu de l'executiu comunitari, Olivier Bailly, que va relativitzar l'atac pel fet que Brussel·les està “acostumada” a rebre sovint ciberatacs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.