Modernisme contra la crisi

Els botiguers de la Dreta de l'Eixample s'encomanen a la Fira Modernista per fer front a la caiguda de vendes

«Estem amoïnats», admet la presidenta de Cor Eixample, Carmen Izquierdo, que afegeix que el comerç sembla «adormit». Les botigues de roba de la Dreta de l'Eixample són les que més han notat la caiguda de la facturació, fins a gairebé la meitat. El principal motiu és l'aparició de botigues de fabricant (outlets) amb preus rebaixats sempre. El calçat i l'alimentació també han estat objecte de la baixada del consum, però menys. La restauració és un altre sector afectat, ja que es tracta d'un districte amb pocs habitatges i molts despatxos. Els restaurants de menú han passat dels tres torns per dinar a un.

Per sortir d'aquesta situació, cal «donar un missatge de confiança», va defensar Izquierdo. En aquest context positiu, s'està celebrant aquest cap de setmana la Fira Modernista, la Festa del Comerç i la festa major. La principal novetat d'aquest any que s'ha afegit és la Mostra d'Entitats. D'aquesta manera, el carrer de Girona, des de l'avinguda Diagonal fins a la Gran Via, es va convertir en «un passeig cívic», va subratllar ahir la regidora del districte de l'Eixample, Assumpta Escarp. De fet,

Passejant pel carrer de Girona, la Maite i la Mònica, de la botiga de marcs a mida Marc 3, duien un vestit de l'època modernista llarg, amb un ventall, un barret negre amb vel, una bossa de mà a joc. L'objectiu de la disfressa és «ajudar a dinamitzar el comerç». Les persones amb vestits de principis de segle XX tenien de regal una foto gratuïta. El fotògraf, Antoni Prat, explica com es feien fotografies a principis de segle: «Utilitzaven una càmera de placa i es tapaven amb un drap negre per enforcar perquè era difícil.»

De fons se sentia una música que transportava els veïns a l'època modernista. Eren les notes que sortien de la pianola modernista d'en Pep Domènech, fabricada el 1918 a Nova York. Fa dotze anys li va costar 330 euros, però se'n va gastar 9.000 en la restauració.

Una de les novetats que va rebre més visitants va ser l'exposició de cotxes d'època. Es podien veure un ciclomotor Peugeot de 75 centímetres cúbics del 1921. També hi havia un autocar de 15 places Hispano Suiza del 1909 i un taxi Citroën Rosalie, de. 1936, que tenia una velocitat màxima de 100 km/h.

Per segon any, la mantegueria Ravell, va oferir la possibilitat de tastar dues vedelles de 220 quilos que es van rostir senceres durant 10 hores. Una de les vaques es va servir a les set de la tarda en un tastet gratuït per a tot els veïns. L'altra va ser el plat del sopar de festa major que es va celebrar amb la participació d'unes 200 persones ahir a la nit.

El PP i CiU van aprofitar la festa major per fer campanya repartint globus de colors.

Reconciliació amb Cerdà

El pla Cerdà va ser molt present a la Fira Modernista. Divendres, al Cercle d'Economia, Lluís Permanyer va fer una xerrada titulada La Barcelona d'en Cerdà. Adreçats als més petits, també es va proposar un joc en què els nens podien construir els edificis del pla Cerdà amb peces de fang. Els resultats s'exposaven al costat de l'estand.

Mireia Freixa, catedràtica d'Història de l'Art. va ser l'encarregada de fer el pregó de la festa major, Freixa va indicar que 150 anys després del pla Cerdà, Barcelona s'ha «reconciliat» amb l'arquitecte i amb el modernisme, L'Eixample s'ha convertit en un lloc on les dues tendències han acabat convivint i li donen un «gran atractiu».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.