Societat

PARTICIPACIÓ

ESTUDIANT EN PRÀCTIQUES

L'àrea verda de Can Solei i Ca l'Arnús

Els parcs de Can Solei i Ca l'Arnús són una àrea verda de Badalona que actualment està en fase d'agrupament. Situats al barri de Casagemes, el terreny que ocupen suma una superfície total de vuit hectàrees. El seu paisatge se separa en dues parts. Una és neoclàssica, amb 50 anys d'història, i l'altra, d'estil romàntic, té 130 anys. Aquest lloc destaca pel seu jardí romàntic amb grutes i llacs i també per la seva flora: palmeres, pins, arbustos, eucaliptus, plataners, xiprers i bambús.

Els inicis dels parcs es remunten al 1565, quan Dalmau Ros va comprar el mas Solei, una antiga finca agrícola. No va ser fins a la segona meitat del segle XIX, el 1851, que Evarist Arnús i de Ferrer, home ric de Barcelona, va adquirir una part de l'antic mas Solei. Des d'aquell moment i fins a 1936 les finques van quedar separades. Fins que un dia d'aquell any la família Arnús va obrir la finca per organitzar un concert amb la finalitat de recaptar diners per a les milícies que combatien en la Guerra Civil espanyola al bàndol de la República.

Durant la Guerra Civil (1936-1939), Can Solei va ser confiscada i es va obrir a la ciutadania. Una vegada finalitzada la guerra, la finca es va tornar als seus antics propietaris. L'any 1977 Can Solei va passar definitivament a ser patrimoni de la ciutat. Actualment, el parc de Can Solei té una superfície de 3,5 hectàrees; per tant, Ca l'Arnús resta amb 4,5.

Aquesta zona conté una piscina, zones de gespa, arbres ornamentals, a la zona d'estil neoclàssic; en canvi, la resta del parc està format per elements clàssics del jardí romàntic: grutes, illes, ponts i llacs. Al costat de la casa de convidats Evarist Arnús va fer construir una central meteorològica. El seu fill, Emili Arnús, va afegir al parc un castell de torre quadrada.

Evarist Arnús va allotjar la família reial durant dos dies per celebrar l'Exposició Universal de Barcelona, l'any 1888. Van donar hostatge a la reina regent Maria Cristina i el seu fill de dos anys, el rei Alfons XIII. Aquesta visita queda demostrada amb la cadena que envolta la casa, que significa la visita d'un membre de la casa reial.

En aquesta dècada, s'ha rehabilitat el castell i els jardins històrics, cosa que ha permès que recobressin la bellesa i l'esplendor característiques. La unió simbòlica dels dos espais no es va fer realitat fins al 2003, quan l'Ajuntament de Badalona va fer efectiva la connexió a través d'una porta que els uneix. Actualment s'està pendent d'un projecte que possibiliti el pas definitivament entre els dos espais.

Aquesta informació ha estat elaborada externament a la redacció del web per Lluís Segura, estudiant en pràctiques de la Facultat d'Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.