Societat

Sabadell

Enterraments a un euro i mig

Els socis d'una entitat paguen l'ofici funerari d'altres membres a parts iguals

Apleguen 900 famílies, la majoria del barri de Can Deu

L'enterrament és el darrer maldecap d'una vida, tot i que ho és per als familiars dels difunts. Una despesa de 3.000 a 4.000 euros que no sempre va bé pagar. Per això, a la dècada dels vuitanta van començar a proliferar les vocalies d'enterraments –vinculades a associacions de veïns– i altres fórmules d'esperit cooperatiu com ara l'Organització Funerària de Can Deu, al nord de Sabadell.

Acaben de celebrar el seu quart de segle d'història amb prop de 2.500 associats. Per poder donar una idea de la seva notable acceptació, apleguen 900 famílies d'un barri en què originàriament hi havia 1.200 habitatges, per bé que ara hi ha algunes cases més, i, a més, donen cobertura a antics veïns que es van traslladar a altres barris de la ciutat. Com en tota cooperativa, la unió fa la força, i això els permet, tot repartint entre tots els socis el cost dels enterraments, que l'entitat assumeixi la despesa de cada decés i als socis els surti per un euro i mig. No es paga cap més quota. Però, és clar, quanta gent es mor cada any? “El 2010 vam enterrar 21 veïns”, relata el secretari, Bernardino Linares. De manera que cada soci va acabar abonant poc més de 30 euros. I des del 2002 no han tocat les quotes.

Admeten que el principal problema és que “el barri s'està fent gran”, però de moment encara tanquen els exercicis amb superàvit i l'any passat van donar d'alta 100 persones noves, de manera que el saldo de socis va ser clarament positiu. “I sense haver fet mai publicitat, a banda del boca a orella”, explica la presidenta de l'entitat funerària, Esther Lopera.

Alternativa a les assegurances

L'objectiu fundacional de la cooperativa era esdevenir una alternativa al negoci assegurador al voltant de la mort, amb un esperit “altruista”, que en el seu cas mantenen intacte. La feina dels membres de la junta és desinteressada i mai han volgut contractar ningú perquè aniria en detriment del fons comú. Tenen un funcionament similar al de les desenes de vocalies d'enterraments vinculades a associacions de veïns que funcionen a Catalunya, especialment a la conurbació de Barcelona i el Vallès Occidental, però també n'hi ha de potents a Manresa –com ara les d'Escodines i Sant Pau– i altres poblacions catalanes. Algunes entitats, a través de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), fins i tot han acabat constituint una mutualitat associativa anomenada Sinera per prestar aquest i altres serveis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.