El Joan Riu, un referent a la demarcació
En trenta anys el centre per a infants amb discapacitats psíquiques ha passat a ser el Consorci Sant Gregori, i ha augmentat els serveis a adults i també el nombre d'usuaris, amb gairebé el triple
El centre per a persones amb una discapacitat psíquica greu Joan Riu de Sant Gregori va néixer fa trenta anys amb la voluntat de ser un referent a les comarques gironines. De fet, fins a aquell moment a la demarcació no hi havia cap centre d'aquest tipus i tampoc n'hi ha ara, després de tres dècades. El centre, que al principi només tenia el servei de residència per a infants, va ser creat per una iniciativa de Caixa Girona amb la família Riu i va funcionar de manera privada fins a l'any 1991. A partir d'aquell moment, es va crear també una escola d'educació especial, que era concertada amb la Generalitat de Catalunya.
Només un any després, i tenint en compte que els usuaris del centre s'anaven fent grans, el Departament de Benestar Social del govern català va crear un servei residencial i un centre de dia per a persones adultes amb pluridiscapacitats. L'objectiu era afavorir la continuïtat dels nois i noies que acabaven l'etapa infantil al Joan Riu. El naixement d'aquest nou servei, Els Roures, va coincidir amb el naixement també del Consorci Sant Gregori. En aquesta associació hi estan implicats la Generalitat, Caixa Girona i la fundació privada Joan Riu. El consorci és qui gestiona ara tots els serveis al complex de San Gregori.
Tot canvia
Amb tots aquests canvis per millorar el servei als usuaris, també ha canviat la imatge del complex, amb un augment del nombre d'edificis i també una redistribució dels serveis segons la capacitat de les instal·lacions del complex de Sant Gregori.
Pel que fa al nombre de persones usuàries del centre, les instal·lacions van obrir atenent una cinquantena de persones, que s'han convertit en gairebé el triple. En consonància, també el nombre de treballadors ha augmentat de la trentena fins a més de cent cinquanta. El centre es va trobar el 1979 amb el problema de no tenir persones especialitzades per atendre persones amb una discapacitat psíquica greu. Segons explicava aquest diari en aquell moment, el centre va haver de fer uns cursos de formació.
En aquests anys no només han canviat les instal·lacions i els serveis. També ha evolucionat la relació de les persones amb una discapacitat psíquica amb la societat, i a la inversa. Des dels vuitanta fins ara l'objectiu ha estat la integració i cada vegada aquests centres fan més activitats amb relació amb l'exterior. També en aquests anys ha canviat la manera de referir-se a aquest col·lectiu. El 1979 aquest diari s'hi referia com a «minusvàlids psíquics profunds» o fins i tot com a «subnormals», uns termes que s'han abandonat en l'actualitat.
Els projectes de futur
El consorci Sant Gregori té previst començar el mes de maig unes obres de reforma de les instal·lacions valorades en més de dotze milions d'euros. L'objectiu del consorci és fer una remodelació integral dels edificis que formen el complex, alguns dels quals no són adequats a la normativa actual. A més, també es construiran dos nous equipaments. Actualment el consorci té 64 usuaris a la residència Els Roures, on s'acull discapacitats psíquics adults. Pel que fa als infants, la residència Joan Riu té 26 nens i nenes a càrrec. Pel que fa a l'escola, en aquest moment hi ha 44 alumnes. A aquests usuaris s'hi ha d'afegir deu més del centre d'atenció especialitzada. En total, el consorci té 144 usuaris que són atesos per 151 treballadors.