Mobilització contra les retallades en educació
Un miler de persones es manifesten a Barcelona en defensa de l'ensenyament públic
La comunitat educativa anuncia la creació d'un Observatori per l'Educació Pública
Un miler de persones s'han concentrat aquest dissabte a la tarda a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per protestar contra les retallades a l'ensenyament públic que impulsa el govern de CiU.
Moltes famílies, docents, estudiants i sindicats, han acudit a la convocatòria unitària per reclamar una educació pública “de qualitat” que garanteixi “l'accés a aquest dret en condicions d'igualtat” en totes les etapes, des de l'escola bressol fins a la universitat.
La comunitat educativa ha denunciat que als comptes que el govern prepara la partida per al sistema públic educatiu s'equipara als que el sector assumia l'any 2007. La diferència és que en aquests cinc anys el sistema públic ha sumat 150.000 alumnes més, ha explicat a la premsa Enric Llurba, president de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC).
Tant aquesta associació com els sindicats han recordat que aquests ajustaments “s'han de sumar a les de l'any passat” i han advertit dels greus efectes que podrien tenir. En aquest sentit, han remarcat que suposen retallades en el finançament propi de cada centre, en la contractació de la plantilla així com a nivell de les AMPES, “que no tenen diners per oferir els serveis d'acollida o d'extraescolars”.
“No volem més retallades, perquè suposen retallar el futur del nostres infants i robar-nos l'escola pública de qualitat que és clau per a la igualtat d'oportunitats i la cohesió social”, ha assenyalat Rosa Canyadell, portaveu d'USTEC. A més, ha alertat que continuar per aquest camí pot suposar “l'enderroc” de l'actual sistema d'educació pública.
Per la seva banda, el secretari general d'UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha subratllat que no permetran a l'actual govern “que ens tregui els drets que tant treball ens ha costat aconseguir”. A la vegada, adreçant-se als responsables municipals, ha indicat que també està en perill el sistema que afecta els nens de zero a tres anys.
Per al secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, si es retalla en l'educació pública, el que es genera és més desigualtat social i que quedin marginades les persones amb les rendes més baixes, “la qual cosa és enormement injusta”.
A la concentració hi havia també representants de diferents partits polítics com els membres d'ICV-EUiA Laia Ortiz i Ricard Gomà així com una delegació d'ERC.
El vicesecretari general de Comunicació i Estratègia dels republicans, Oriol Amorós, ha afirmat que “l'educació no és una prioritat per al govern català”. En aquest context, ha posat com a exemple que als pressupostos de 2012 preveu “aturar obres en escoles i instituts ja compromeses, una congelació del personal docent i, sobretot, una retallada de la sisena hora en els centres públics malgrat que existeix un mandat del Parlament en sentit contrari”.
Els sindicats convocants han llegit un manifest conjunt amb dotze reclamacions concretes per a la Generalitat i han anunciat també que es constituiran en un Observatori per l'Educació Pública de Catalunya.
Segons han precisat, l'objectiu d'aquest organisme serà principalment el de “vigilància”, tant dels pressupostos destinats al sistema públic d'ensenyament, com de les polítiques que les administracions duguin a terme en aquesta matèria.
El pressupost del departament d'Ensenyament se situa aquest any en 4.595,9 milions d'euros, 238,5 milions menys que el del passat 2011. Aquest fet suposa que en dos anys el govern de CiU ha reduït la partida en aquest àmbit un 12% malgrat comptar amb uns 100.000 alumnes més, segons va reconèixer davant el Parlament la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.