La moda prendrà Pedralbes
La passarel·la 080 es farà al juliol en un dels palaus més emblemàtics de la ciutat
Augmentaran els xous i també altres activitats paral·leles que tindran lloc dintre i fora de l'edifici
Creixen els patrocinis privats
La passarel·la barcelonina 080 s'instal·larà aquest estiu en un palau. Concretament, en el de Pedralbes, que es va convertir en palau reial el 1924 quan Eusebi Güell el va cedir a la monarquia regnant, malgrat que ara pertany a la Generalitat, o sigui, al poble. I, pel poble que treballa en el sector de la moda, serà tot un luxe poder disposar dels 30.000 m² d'aquestes instal·lacions catalogades com a bé cultural per desenvolupar-hi no només desfilades sinó també altres activitats relacionades amb la moda.
Perquè, si alguna cosa vol l'organització, és crear sinergies amb altres àmbits, i fer que passin coses al voltant de l'esdeveniment. De fet, la idea és que el recinte es converteixi en una autèntica ciutat de la moda. Hi haurà més desfilades i moltes sorpreses durant la Fashion Week de Barcelona, del 9 al 15 de juliol, que novament uneix en el temps la 080 i el saló de moda urbana The Brandery –es fa a la Fira de Montjuïc del 13 al 15– per sumar esforços i aconseguir més visitants i repercussió.
Del 9 al 13 de juliol la passarel·la 080 arribarà a la seva desena edició amb la mateixa filosofia que el gener passat: aconseguir reduir el màxim el pressupost públic que s'hi destina. El de l'última edició es va reduir d'un 40% en relació amb la cita anterior i es va situar en un milió d'euros. La conselleria de Comerç vol que augmentin els patrocinadors i, de fet, per a aquest juliol ja s'han tancat contractes amb un import superior al del gener. Fonts del govern creuen que és possible arribar a duplicar el patrocini.
Pel que fa a l'esperit de la passarel·la, es continuarà potenciant la presència de firmes sòlides, com Mango, malgrat que no es vol perdre l'esperit de passarel·la independent amb el qual va néixer la proposta. La 080 es va crear el 2007 a partir del desmantellament de la passarel·la Gaudí pel govern tripartit, amb la idea de potenciar els creadors que tenen un negoci incipient però que no formen part de la gran indústria. Per això va sorprendre que al gener es donessin situacions curioses com que un dissenyador internacional, com Custo, participés en una fira de marques (The Brandery) i una gran cadena, com Desigual, estigués a la passarel·la dels independents.
L'organització ho explica fàcilment: pensen que cada firma tria el lloc on vol ser i la pròpia política de promoció i internacionalització. I tenen clar les marques atreuen patrocinadors. També sostenen que no hi ha cap pressió sobre firmes catalanes que abans s'estaven al Gaudí i que ara desfilen a la Madrid Fashion Week, per fer que tornin a Barcelona.
No és inusual que les passarel·les barcelonines busquin espais singulars. Ho va fer la Gaudí i la 080 (el nom fa referència als districtes, no de manera casual), tot i que en les últimes edicions no se sortia de la fira. Va ser el juliol de l'any passat, amb el govern de CiU, que es va tornar a ocupar un espai emblemàtic, la seu central de la Universitat de Barcelona. Al gener va ser el conjunt gòtic de la plaça del Rei, un lloc meravellós però estret i incòmode per acollir roba, models i 500 persones per desfilada.
Un palau amb molts destins, però infrautilitzat
El Palau de Pedralbes aplega actualment els museus de la ceràmica i el tèxtil de Barcelona, que ja formen part del complex museístic del disseny DHub de la plaça de les Glòries. Les obres d'aquest edifici, dissenyat per Oriol Bohigas estan força avançades, i es preveu que s'inauguri el 2013. Pedralbes també s'habilita sovint com a residència per a caps d'estat i de govern de visita a la ciutat, i és habitual que la Generalitat faci la recepció de Sant Jordi i altres actes institucionals. En un sentit més lúdic, s'hi han rodat films com ara La ciutat dels prodigis, de Mario Camus, i va ser molt sonada la desfilada que va fer Custo Barcelona el 2008. Malgrat tot, és un espai infrautilitzat.