Alemanya
El llibre del Führer
El poder del ‘Mein Kampf'
L'ideari de Hitler tornarà als prestatges alemanys el 2015 després de 70 anys de bloqueig
Baviera vol frenar les “edicions devotes” amb una versió comentada per historiadors i supervivents de l'Holocaust
es van arribar a vendre uns 9,8 milions d'exemplars del llibre escrit per Hitler
Al Mein Kampf d'Adolf Hitler també se li reconeixen drets a la propietat intel·lectual. L'ideari escrit a la presó, el 1924, quan hi complia condemna per un intent de cop d'estat contra la República de Weimar, és a punt de sortir al mercat lliure a Alemanya després de setanta anys de bloqueig. Des del 1945, quan els aliats van deixar-lo sota la custòdia de l'estat de Baviera, el Mein Kampf només ha circulat clandestinament entre col·leccionistes, ultradretans, algun estudiós autoritzat o les famílies que en guarden un exemplar autèntic del pare, l'avi o la tieta.
Les restriccions estan a punt d'expirar tan bon punt acabi el dret al bloqueig tutelar de Baviera: el 2015. Tres anys abans que això passi, les autoritats bavareses van anunciar la decisió d'avançar-se a “edicions devotes”, amb la publicació del pamflet, comentat i acompanyat de tota mena de documents (d'historiadors o supervivents de l'Holocaust) per evitar simplificacions o glorificacions. “El Mein Kampf a les escoles”, van afanyar-se a difondre mitjans alemanys, com ara Der Spiegel. Si Baviera no pot mantenir el bloqueig, en contrarestarà els efectes amb una edició controlada. No perquè temi una resurrecció de la fal·lera antisemita i exterminadora de l'ideari, sinó per impedir-ne manipulacions.
Fins a quin punt això serà possible, amb una edició comentada o sense, és dubtós. Hi ha altres projectes editorials seriosos preparats per treure edicions pròpies en alemany o anglès. A més, el Consell Central dels Jueus alemanys recordava aquests dies que, qui el vol, ja el té.
No és difícil baixar-se'l d'internet ja que el llibre no està prohibit arreu del món i circula sense problemes a Escandinàvia i als EUA, per exemple. Qui el vol en paper, també el troba a llibreries de vell, si el sap buscar. Fins i tot a les botigues filonazis escampades per molts països dits civilitzats.
Publicar-lo a Alemanya té, però, una altra dimensió. Sobretot si es perfila el perill que acabi a la llista de supervendes com el llibre islamòfob Deutschland schafft sich ab (Alemanya es descompon), del polític socialdemòcrata Thilo Sarrazin, que ha estat rècord absolut de vendes en l'última dècada.
Lectura obligatòria
Baviera ho vol impedir amb aquesta estratègia postbloqueig. Del Mein Kampf se'n van arribar a vendre, entre el 1925 i el 1945, uns 9,8 milions d'exemplars. És clar que a partir del 1933, amb l'ascens de Hitler al poder, era una lectura obligatòria per a qui volgués mostrar afinitat amb una dictadura ferotge que enviava al camp de concentració qualsevol que considerés poc devot.
L'Alemanya d'avui està més ben vacunada contra l'ascens de la ultradreta que Escandinàvia, Holanda o França, si més no si es tradueix en escons al parlament. Això no treu que la idea de veure en una llibreria alemanya la foto de Hitler en un exemplar del Mein Kampf faci posar els pèls de punta.