Un arxiu en estat crític
Un conveni preveu la integració de l'Arxiu Municipal de Valls i de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp per resoldre la situació de col·lapse
L'Arxiu Municipal de Valls està a punt de col·lapsar-se. Més de 2.000 metres lineals de documentació i prop de 150.000 objectes fotogràfics, tot en una superfície que no arriba als 200 m².
«L'espai continua sent el mateix de sempre, però hem crescut moltíssim, sobretot perquè l'administració en els últims quinze anys ha generat un volum de documentació extraordinàriament desproporcionat en relació amb el que s'havia generat fins aleshores», explica Jep Martí, arxiver municipal. L'era digital, que podia haver significat una reducció en la impressió de documents tampoc ha resolt la situació, almenys de moment: «Feia la sensació que el consum de paper s'havia de reduir, però a l'hora de la veritat se'n consumeix molt més. L'administració electrònica encara no s'ha posat en funcionament», sentencia l'arxiver municipal que, dia a dia ha vist com els canvis en la legislació feien créixer considerablement el gruix dels projectes o els documents administratius. «Fa quinze anys qualsevol projecte hauria tingut un gruix de dos centímetres i actualment pot ocupar caixes i caixes.» I el boom de la construcció ha acabat d'adobar l'estat de saturació d'aquestes instal·lacions, que el ciutadà pot trobar en els baixos d'un immoble al carrer Creu de Cames i on la documentació que hi arriba és molt superior a la que l'arxiu es capaç de processar. Malgrat tot, l'usuari que utilitza aquest servei per via telemàtica, se sorprèn de la gran operativitat de l'arxiu. «Electrònicament els podem fer arribar tota la informació necessària: fotografies, documents i tot el material que es pot transmetre per mitjà de les noves tecnologies», detalla Jep Martí, que reconeix que aquesta manera de treballar «és més factible en arxius de la nostra categoria que en d'altres de categoria superior, sobretot perquè aquí el tracte és més personal».
Ben diferent és la impressió que s'endú el visitant que fa una consulta presencial a l'arxiu. Capses i capses plenes de documents li donen la benvinguda així que obre la porta. La situació és tan crítica que molta de la documentació susceptible de ser destruïda en el futur, segons el que ja preveu la normativa, s'ha emmagatzemat en dues naus externes.
La solució
La integració de l'Arxiu Municipal de Valls i l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp en un mateix edifici ha de permetre resoldre aquest problema. El govern municipal ja té damunt la taula el document que haurà de regular aquesta fusió mantenint l'autonomia dels dos òrgans. «Ja existeix un conveni que han de signar les administracions vinculades als fons documentals que preserven els dos arxius: la Generalitat, el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Valls. La versió més nova del document és va redacta el mes d'abril i espera el vist i plau del govern municipal», afirma Jep Martí, que aposta perquè aquesta unió «permeti mantenir la visualització externa que correspon a l'Arxiu Municipal de Valls».
Projecte nou per al fons fotogràfic
Les tècniques de conservació de les fotografies també han contribuït a saturar les instal·lacions de l'arxiu. «Són suports especials que necessiten un tractament específic per a la seva conservació, a més d'uns espais amb unes condicions de temperatura, humitat i seguretat molt concrets i que en la situació actual podem donar fins allà on ens és possible i que amb la futura integració amb l'arxiu comarcal quedaria solucionat», explica l'arxiver municipal. Les seves declaracions són una referència clara a un dels projectes immediats que té l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp a través de la subdirecció general d'arxius i que preveu «la construcció d'un dipòsit per a materials especials», apunta Jep Martí.
El volum fotogràfic de l'Arxiu Municipal de Valls està quantificat en uns 150.000 objectes i entre els fons que preserva aquest servei n'hi ha de tan interessants com les col·leccions Pere Català i Pic i Pere Català Roca, el fons d'Ignasi F. Iquino, el de Jaume Guasch, Fidel de Moragas Rodes, la col·lecció Francesc Blasi Vallespinosa, la de Pau Mercadé, la de la Impremta Castells, el fons Agustí Gurí o el fons Gabriel Secall que l'arxiver municipal considera «importantíssim» i ho argumenta: «Possiblement va ser la primera persona que es va adonar de la importància que tindrien els documents fotogràfics per al futur i va fer una col·lecció extraordinària, fins al punt que ara mateix encara ens està donant sorpreses, tenint en compte que hi ha negatius que mai han estat passats a paper.»
L'Arxiu Municipal de Valls utilitza també el format digital des de fa un temps i també ha iniciat el procés de digitalització del seu fons fotogràfic, tot i que Jep Martí observa amb incertesa el futur de la imatge: «No sabem què passarà amb la conservació de tot aquest material digital. L'interrogant existeix i és important», sentencia. L'era digital també transformarà el contingut històric dels futurs arxius. «Crec que amb l'era digital la fotografia hi sortirà perdent. Moltes de les imatges es destrueixen quasi en el mateix moment d'haver estat preses. Abans, el negatiu, les guardava totes», conclou l'arxiver municipal.