Comunicació

Turisme televisiu

La sèrie ‘Gran Nord' de TV3 dóna lloc a una ruta turística per atreure visitants seguint l'exemple de serials de la cadena catalana com ‘Ventdelplà' i ‘La Riera'

El paquet inclou visites a Fogony (Sort) i Nord (Sorre), a més de museus, àpats
i allotjament

Capten l'interès de l'audiència per les trames i els personatges, però també li desperten la curiositat de visitar els paisatges, localitzacions on se situen les històries; és quan l'espectador esdevé turista. Les sèries de televisió són el millor reclam publicitari per als patronats de turisme.

El cas més sonat dels últims anys és el de Ventdelplà (2005-2010). La popular sèrie de TV3 va revitalitzar, a banda de situar-la en el mapa, la localitat selvatana de Breda, que va aprofitar l'èxit per organitzar una ruta pels llocs més emblemàtics de la ficció: el bar Tramuntana, ca la Teresa, escenaris ficticis que convivien amb el patrimoni real com el monestir de Sant Salvador, les escoles, i l'arbre màgic, entre altres.

Ventdelplà, però, no va ser la pionera a promoure les excursions de cap de setmana. Les primeres telenovel·les de TV3 rodades fora de Barcelona, Secrets de família (1995) i Nissaga de poder (1996-1998), també van captar l'interès turístic dels espectadors cap a Girona i el Penedès respectivament.

També l'actual serial de sobretaula, La Riera, ha tingut la seva ruta pels tres municipis que tenen més protagonisme a la sèrie, Mataró, Arenys de Mar i Sant Pol de Mar, organitzada pel Consell Comarcal del Maresme i el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme.

Amb només tres episodis emesos, Gran Nord s'afegeix al turisme televisiu. La diferència, però, és que no es tracta només d'una ruta, sinó que és un paquet turístic en què, a més del descobriment dels paisatges del rodatge i els pobles protagonistes –Fogony (Sort) i Nord (Sorre)– s'ofereix allotjament, àpats, i visites als museus i el patrimoni de la zona. Els organitzadors d'Escenaris de Gran Nord. Paisatges de pel·lícula són un grup d'empresaris del Pallars liderats per una agència de viatges de la Pobla de Segur.

Èxit d'audiència i a Twitter

Amb una mitjana de 658.000 espectadors i una quota del 21%, Gran Nord és l'èxit de la temporada. Va registrar el dia de l'estrena 752.000 espectadors i un 24,3%, xifres que la van convertir en el millor debut d'una sèrie de TV3 des del primer capítol de 13 anys i un dia, el 2008. En el segon episodi va perdre 5,7 punts de quota i 174.000 espectadors (578.000 i 18,6%). Abans-d'ahir, però, va remuntar –coincidint amb l'absència de El número 1 però contra la recta final de Gran hermano– i va tenir 644.000 espectadors i un 20,1%. L'èxit d'audiència es tradueix a Twitter, on cada dilluns és dels temes més comentats, però amb moltes referències iròniques i crítiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.