Política

Tot mirant cap a Europa

Dijous es presenta a Brussel·les l'EPI, que aglutina nacions sense estat

Integra entitats dels Països Catalans, del País Basc, de Flandes i d'Escòcia

European Partnership for Independence (EPI). O el que és el mateix, Aliança Europea per la Independència. Aquest és el nom d'una organització sobiranista internacional que fa mesos que ja està treballant i que dijous es presenta al Parlament Europeu, a Brussel·les. L'entitat està integrada per moviments socials de nacions sense estat, concretament, dels Països Catalans, el País Basc, Flandes i Escòcia. El repte principal és aconseguir que la Unió Europea s'impliqui en l'autodeterminació. “Sóc europea i, si no es pot aplicar aquest dret a Catalunya i en altres llocs, s'anirà en perjudici de tot Europa i de la seva democràcia. Això és el que hem de fer entendre a un ciutadà alemany. No som una illa en solitari”, exposa Anna Arqué, portaveu de Welcome Mr. President, l'entitat que representa Catalunya a l'EPI.

El germen de l'associació va néixer a Catalunya en el marc de les consultes sobiranistes. Arqué es va encarregar de les relacions internacionals quan formava part de l'organització d'aquests referèndums i es van anar teixint complicitats amb entitats de Flandes, Escòcia i el País Basc. Alguns representants van fer d'observadors internacionals en les consultes com ara el portaveu de la formació independentista flamenca N-VA, Jan Jambon, i l'actual president de l'Aliança Lliure Europea (ALE), Eric Defoort. Després es va veure que el pas següent per difondre l'independentisme havia de ser a Europa.

Defoort serà dijous un dels convidats principals en l'acte de l'EPI. L'Aliança Lliure Europea és un partit polític europeu que aglutina diverses formacions que treballen per l'autodeterminació com ara ERC i el Partit Nacional Escocès. Per tant, l'EPI ja neix amb un ampli suport. L'entitat té previst organitzar-se en xarxa i celebrarà xerrades i actes arreu d'Europa per explicar les singularitats de les nacions sense estat. Però l'EPI no es vol quedar només amb els Països Catalans, Flandes, Escòcia i el País Basc. El gros seran aquestes nacions, perquè és on el moviment sobiranista està més consolidat, però també es crearà una comissió paral·lela on tindran cabuda les organitzacions i ciutadans que defensen els drets universals i l'autodeterminació.

Una altra acció que preparen és presentar una iniciativa ciutadana per tal que la UE legisli respecte al sobiranisme. Encara estan decidint com articularan la proposta, perquè l'objectiu és que la Comissió Europea l'accepti i iniciar una recollida d'un milió de signatures perquè es pugui tramitar. La campanya per aconseguir aquestes firmes seria la millor “promoció” per a l'autodeterminació. Fa poc Rcat va presentar una iniciativa per tal que la UE reconegués Catalunya en cas d'aconseguir la independència. L'estament europeu no ho va acceptar perquè no va trobar bases jurídiques en els tractats, però sí que va considerar possible la secessió d'una part d'un estat europeu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.