Més esport

Ye, un coet xinès

La jove asiàtica de 16 anys va batre la plusmarca mundial de 400 m estils

Ryan Lochte guanya el primer duel amb el seu compatriota Michael Phelps, que queda fora del podi dels 400 m estils

El Centre Aquàtic de Londres va bullir en la primera jornada de natació. Els 400 m estils van proporcionar els principals titulars de la sessió de finals, amb el rècord del món de l'adolescent xinesa de 16 anys Shiwen Ye en la mateixa prova en què la badalonina Mireia Belmonte no va complir les expectatives i no va poder passar del vuitè lloc. En l'apartat masculí, el nord-americà Ryan Lochte va guanyar la partida al seu compatriota Michael Phelps, que haurà d'esperar una altra prova per incrementar la seva espectacular col·lecció de medalles olímpiques (16). Ahir, quart, va quedar a les portes del podi.

Ye, vigent campiona mundial dels 200 m estils, va volar en els 100 m de la modalitat de crol i va avançar com un coet la nord-americana Elizabeth Beisel, que manava al pas pels 300 metres. La xinesa, amb un registre de 4:28.43, va rebaixar en més d'un segon la plusmarca mundial, que fins ahir era en poder de l'australiana Stephanie Rice, sisena en la final de Londres. Per valorar la gesta de la nova perla xinesa només cal comparar el seu últim parcial amb el vencedor en categoria masculina. Lochte (58.65, repartits en 29.55 i 29.10 en els últims 50 metres) només va ser 3 centèsimes més ràpid que Ye (58.68, en 29.75 i 28.93).

Belmonte, decebuda

La badalonina, que en les sèries matinals havia ofert un bon rendiment (4:34.70) va quedar lluny de complir les expectatives. La recordista catalana va nedar tensa i en cap moment va estar en disposició de lluitar per les places d'honor. Belmonte va pair malament el resultat i a la zona mixta no es va aturar a atendre els periodistes. “Me n'haig d'anar”, va respondre lacònicament als periodistes que sol·licitaven la seva valoració de la prova. Va haver de ser Luis Villanueva, el director tècnic de l'equip, qui sortís a donar la cara per la nedadora. “Està molt afectada i a més havia de sotmetre's a un control antidopatge. Ha sortit una mica ràpid, però no excessivament. En el parcial d'esquena ha nedat més lenta i en la braça ja ha estat impossible d'arreglar la prova i ha quedat despenjada. Penso que estava en condicions de nedar per sota dels 4:33, que és amb què s'ha guanyat la medalla de bronze”, va resumir. En tot cas, Belmonte es tornarà a llançar avui a la piscina per competir en els 400 m lliure.

En els 400 m estils Lochte va marcar la pauta pràcticament des del primer parcial. En la papallona, Phelps no va poder passar del tercer lloc, tot un símptoma que el fenomen de Baltimore no rutllava del tot. En l'esquena, Lochte va evidenciar que és tot un especialista i ja es va distanciar definitivament de tots els seus rivals. De fet, en alguns parcials –el pas pels 150, 250 i 300 m– va nedar per sota del registre mundial de Phelps (4:03.84), però al final va registrar 4:05.18. En tot cas, suficient per apuntar-se el seu quart títol olímpic amb molta suficiència, ja que el brasiler Thiago Pereira va quedar en 4:08.86. Va completar el podi el jove japonès Kosuke Hagino. A Phelps potser el va afectar el cansament per haver assistit en la cerimònia inaugural, una experiència que no havia pogut viure en els seus tres anteriors Jocs Olímpics.

La tercera final individual de la jornada també va tenir protagonisme xinès. Sun Yang es va imposar en els 400 m estils amb nou rècord olímpic i asiàtic (3:40.14) i va quedar a només 7 centèsimes del mundial de Paul Biederman. El segon lloc, a gairebé dos segons, va ser per al coreà Taehwan Park, que en les sèries havia estat desqualificat i posteriorment requalificat per un gir irregular. La victòria en el primer relleu, el de 4x100 m lliure femení, va ser per a Austràlia, amb nou rècord olímpic. Holanda i els Estats Units van completar les places d'honor.

En la jornada inaugural al Centre Aquàtic també van entrar en competició dos dels màxims exponents de la generació daurada del 94, les nedadores del CN Sabadell Judith Ignacio i Clàudia Dasca.Cap de les dues va poder superar les eliminatòries, però les sensacions van ser de ben segur diferents. Ignacio, campiona del món júnior de 200 m papallona el 2011, es va imposar en la seva sèrie dels 100 m papallona (59.42), però no va poder passar del 24a posició de la classificació general.

Villaécija, centrada en els 800 m

x.a.

Erika Villaécija (CN Sant Andreu) ja es troba a la vila olímpica amb els seus companys de la delegació estatal, però no entra en competició fins dijous, quan nedarà les eliminatòries de 800 m. Aquest fet li va permetre divendres gaudir plenament de la desfilada i de la cerimònia inaugural. “Només érem quatre de l'equip, però ha estat important i emocionant poder-hi participar”, va valorar. Villaécija pensa que aquests dies previs a l'inici de la competició li permetran “descansar i acabar d'agafar un bon pic de forma”. “Es tracta de la competició més important dels quatre, dels vuit i dels últims dotze anys. Les proves prèvies han estat bones i penso que tindré una bona oportunitat per competir al cent per cent. M'ho mereixo”, va sentenciar. La nedadora va dir que no serà fins després de competir que pensarà en la prova d'aigües obertes, el seu altre repte.

Ashwin Wildeboer, avui

X.A.

El nedador del CN Sabadell i el del CN Sant Andreu, Ashwin Wildeboer, i Juanmi Rando, els dos únics representats de la categoria masculina, competeixen avui en les sèries de 100 m esquena. També competirà Marina Garcia (CE Mediterrani) en els 100 m braça. Ryan Lochte, el flamant guanyador dels 400 m estils, tornarà a sortir a escena per competir en les eliminatòries dels 200 m lliure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.