Societat

JULI FERNÁNDEZ

PRIMER SECRETARI DEL PSC DE LA FEDERACIÓ DE LES COMARQUES GIRONINES I ALCALDE DE PALAFRUGELL

“Per a un nou PSC calen grans passes cap a la renovació”

“Espanya serà federal... o d'aquí a un temps no tindrà el mateix perímetre que té ara”

“Postular-me? No seria això, en tot cas estic a disposició del partit per substituir Joaquim Nadal”

Cal reiniciar el model d'Estat o, en cas contrari, caldrà buscar alternatives per marxar

El primer secretari del socialistes gironins, Juli Fernández, creu que cal abordar la renovació del partit, en aquest cas en clau gironina, en clara al·lusió a figures com ara Nadal i Geli. Fernández valora, pel que fa a la independència, que o bé l'Estat modifica la Constitució per buscar l'encaix de Catalunya o bé no hi haurà cap altre remei que “marxar”.

Joaquim Nadal, que va ser el cap de llista al Parlament, ha dit que no vol repetir. Amb la possibilitat d'eleccions anticipades, caldrà abordar-ne el relleu. Vostè està disposat a postular-se com a candidat al Parlament pel PSC. És tot un repte?
Sí, però ara mateix no és un tema que em preocupi. El meu compromís, i sempre ho he dit, és amb Palafrugell, on sóc alcalde. Postular-me? No seria això, en tot cas estic a disposició del partit per substituir Joaquim Nadal. Ara mateix, però, aquest debat no es donarà, si més no obertament, fins després de les primàries en què s'escollirà qui serà el candidat a la presidència de la Generalitat.
Molts polítics, com ara el mateix Nadal, Marina Geli i Esteve Pujol fa molts anys que hi són. Creu que cal un relleu?
S'ha de respectar la seva voluntat i aprofitar el seu valor i l'actiu, que és molt. Això sempre ho he dit. Amb tot, penso que per aquest Nou PSC que tots volen cal fer grans passes, i inequívoques, cap a una renovació. I d'això tots n'hem de ser conscients. De fet, el congrés de Lloret, en què vaig sortir escollit primer secretari i al qual, és cert, els socialistes vam arribar dividits, ha fet un pas important en aquest sentit, un cop tots estem assolint el nostre paper.
I la relació amb el que va ser el seu rival, Ignasi Thió, com va?
Tots dos treballem amb un únic objectiu: el partit. No em sento qüestionat i tots treballem junts. Un altre tema són les discrepàncies, les quals s'han d'aprofitar per promoure els debats. Però aquests debats, si hi són, s'han de fer on toca. No s'ha de defugir el debat, mai, i això sempre ho he dit. Però cal fer-lo on s'ha de fer i no, per exemple, al mitjans, que lògicament han de fer la seva feina.
Vostè és federalista, però li plantejaria algun problema la independència?
Espanya serà federal... o d'aquí a un temps no tindrà el mateix perímetre que té ara.
El que diu és molt contundent!
S'ha de parlar clar, i encara més ara. Les coses s'han de dir pel seu nom.
Així, en un escenari independentista, quin seria el seu paper?
Si la major part de Catalunya, en el marc de les institucions on s'ha de discutir, vol la independència, el que li puc dir és que jo sóc un home d'esquerres i continuaré fent polítiques d'esquerres a Catalunya.
Hi ha alternatives a la independència?
Si es vol, sí. Per això defenso que cal apostar per l'opció federalista, tot i que hi ha companys socialistes que això no ho veuen. Alternatives, em pregunta? Madrid en té dues, només dues: anar a negociar amb quines condicions Catalunya es queda a Espanya o negociar amb quines se'n va. No té cap més alternativa. I, el president Mas, després de tornar de l'entrevista amb Rajoy, haurà de dir si amb el pacte fiscal en té prou o no. Les dues coses a la vegada, independència i pacte fiscal, són clarament incompatibles.
Així, només amb el pacte fiscal, pel que diu, no en faria prou.
No, si aquest no va acompanyat d'un nou model d'estat. Pensi que, si no es fa d'aquesta manera, la desafecció no desapareixeria. Cal avançar i assolir més autogovern per a Catalunya. Si no es fa així, les agressions de Madrid en els temes competencials seran permanents.
El que proposa passa per modificar la totèmica constitució.
Per descomptat! S'ha de donar una estructura de model d'estat federal, el qual ja preveu els estats propis.
Suposo que no es qüestiona, per tant, que la manifestació de l'Onze de Setembre de dimarts passat va ser netament independentista?
No, per descomptat que no. La manifestació de l'Onze de Setembre va ser netament independentista. Això ningú no ho pot discutir. Miri, Catalunya ha intentat durant trenta anys que Espanya entengués la seva singularitat, i l'Estat espanyol no s'han mogut d'allà mateix on era. Per això és important reiniciar el model d'estat o, en cas contrari, buscar alternatives per marxar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a