Canals

Foc d'aniversari

La colla dels Diables de l'Onyar celebra aquest any els 25 anys d'història, per Fires ha preparat un recorregut inèdit per al correfoc i promet un 30% més de pirotècnia per celebra-ho

Els amants del foc, els seguidors a ultrança dels correfocs i els devots acèrrims de la pirotècnia tenen per aquestes Fires una cita ineludible: el correfoc dels Diables de l'Onyar. La colla gironina celebra aquest any els 25 anys d'història i ha preparat un correfoc inèdit carregat de sorpreses i amb la voluntat de donar compte del quart de segle d'història de la colla gironina.

La principal novetat del correfoc que se celebrarà el dissabte 26 d'octubre, a partir de les onze de la nit, és un nou recorregut que sortirà des del mateix pont de Pedra, plaça del Vi, carrer Nou del Teatre, Carrer Auriga, pujada de la Mercè, carrer Portal Nou, pujada de Sant Martí, carrer Escola Pia, jardins dels Maristes, carrer Claveria, Carrer Bell Mirall, carrer Alemanys i acabar, com és tradicional, a la plaça Sant Domènec. Aquest recorregut especial pel Barri Vell de Girona donarà un plus a un dels correfocs més tradicionals de les comarques gironines, especial, el tram del carrer Escola Pia, que per la seva estretor permetrà viure emocions a dojo enmig d'un autèntic infern de foc. L'efemèride per celebrar els 25 anys d'història de la colla dels Diables de l'Onyar es deixarà notar durant l'hora i mitja que es preveu que duri el correfoc, ja que s'ha previst augmentar un 30% més de pirotècnia al llarg de tot el recorregut.

Els diables tenen actualment uns 40 integrants, una quantitat molt variant segons cada cas, però per al correfoc de Fires de Girona i amb el motiu de l'aniversari s'ha convidat veterans de la colla i exmembres a fer pujar una mica la temperatura de l'infern amb què es transformarà el Barri Vell durant l'estona del correfoc. Com és habitual, també hi participaran colles convidades com la colla Gillables de Sant Hilari o els Diables d'en Pere Botero, de Salt. Això farà que aquest any hi hagi prop de vuitanta diables carregats de foc, als quals encara caldrà afegir una quarantena de persones de percussió on, a part dels integrants propis hi haurà la participació de la Bateria de Girona perquè el retruny encara sigui més sonor arreu de la ciutat. S'ha previst que a mig recorregut, a la plaça a tocar del mirador dels Maristes, els veterans s'encarreguin de fer-hi un espectacle abans d'arribar a l'eclosió total a la plaça de Sant Domènec.

MÉS BÈSTIES DE FOC

Aprofitant l'aniversari de la colla, els diables han fet revisió del fons d'armari i han previst recuperar moltes de les bèsties de foc que els han acompanyat en aquestes dues dècades i mitja d'història per remarcar aquest aniversari feliç per al grup. Consideren que els 25 anys són prou importants per reforçar la presència de bèsties de foc en aquest espectacle final a la plaça Sant Domènec, que té l'objectiu que, a més de fer gaudir del correfoc els qui el segueixin des de dins, també permeti que la resta de gironins s'acostin a l'espectacle des de l'exterior. Com ja és habitual en els últims anys, la pirotècnia Europla. Per reblar el clau, durant aquestes Fires la colla estrenarà vestuari per donar-li encara un caire més festiu a aquest aniversari tan especial pels Diables de l'Onyar.

La presència dels diables no es limita al tradicional correfoc sinó que any rere any deixen la seva petjada al llarg de la programació. En els últims anys són els encarregats de fer el retrò de petards i l'anella de foc que fan arribar als barris de Montjuïc, Pla de Palau, Taialà, Santa Eugènia, Sant Narcís, Pont Major i Font de la Pólvora l'inici dels actes de Sant Narcís. En aquesta edició, els diables recuperen un petit espectacle de foc que es farà a l'espai de la Copa, a partir de les nou del vespre del dissabte dos de novembre. La barraca que els diables tindran precisament a la Copa arrodonirà la presència activa de la colla de diables a les Fires 2013.

il·lusió per L'aniversari

Corria l'any 1988 quan un grup de persones es va decidir a crear una colla de diables. Des d'aquella llunyana data centenars de diables han passat per la colla i els espectacles de foc han recorregut desenes de municipis catalans, d'arreu de l'Estat i d'Europa i, fins i tot, a Cuba. Els més veterans de la colla reconeixen el responsabilitat i la il·lusió que els fa l'aniversari, sobretot perquè es tracta d'un grup molt canviant d'un any i l'altre i amb una gran renovació constant. L'orgull arriba per la gran vinculació de la formació amb el teixit associatiu juvenil de la ciutat.

Un altre fet distintiu és que els Diables de l'Onyar s'han convertit en un bon planter per a altres formacions artístiques de tot tipus. La principal satisfacció dels diables és arribar als 25 anys d'història amb una bona salut i dinamisme i amb ganes que l'aniversari serveixi per agafar embranzida i que permeti molts més anys d'història. En aquests últims anys, els Diables de l'Onyar fan anualment cap a set correfocs per temporada, a banda d'altres correfocs en què participen com a entitat de suport o convidada. Són unes dades que demostren la bona salut d'una colla que arriba amb les Fires amb ganes de cremar-ho tot pel seu aniversari.

Pregó de les Fires populars

El protagonisme dels Diables de l'Onyar per aquesta edició de Fires serà múltiple al llarg d'aquests deu dies de festa, i entre els actes destacats hi ha el pregó de les Fires Populars. És la voluntat per reconèixer a aquesta colla gironina l'arrelament a la ciutat i el dinamisme que aquesta colla de diables ha donat a l'associacionisme gironí. El pregó començarà a les 10 de la nit del 25 d'octubre a la plaça General Marvà. És la catorzena edició de les Fires Populars, que cada cop tenen més seguiment, i els Diables de l'Onyar estan dissenyant un pregó que sigui diferent per obrir les Fires alternatives. Serà un dia de feina per la colla, ja que també són els encarregats de fer l'anella de foc als barris de Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.