Societat

Enginy en petites dosis

exposició ·

El Museu d'Idees i Invents de Barcelona acull els projectes guanyadors del concurs Minimiba de projectes d'alumnes

Els trenta infants premiats obtenen com a recompensa una patent i un prototip de la seva idea original

El MIBA formarà un equip de treball per investigar a quines empreses poden interessar les patents

Costa d'imaginar que, de vegades, les aplicacions més senzilles i útils no estiguin inventades. Un coixí que incorpora música per dormir, un paraigua amb Bluetooth, uns utensilis de menjar amb sal i pebre, un detector de metall i vidre o, fins i tot, un ganivet antitalls accidentals. El llistat s'amplia fins a trenta, tots guanyadors del primer concurs Minimiba ideat pel Museu d'Idees i Invents de Barcelona (MIBA). “Vam començar muntant un petit espai per fer un concurs i només el primer mes vam rebre 400 participants”, explica el fundador i director del MIBA, Pep Torres.

Així doncs, durant el període d'un curs escolar, es van seleccionar cada mes tres projectes, que finalment van donar lloc a les 30 iniciatives guanyadores. “Hi ha hagut molta participació, hem rebut més de 5.000 dibuixos”, assegura Torres. Com que totes les idees eren excel·lents, l'equip del MIBA va decidir donar-hi projecció i oferir a cada nen com a premi una patent i un prototip. “Donar un premi material serveix a curt termini, però una patent és una llavor, transmets als infants que si tens una idea és possible portar-la a terme, que creus en ells”, comenta Torres.

Així doncs, amb la col·laboració de J. Iserns Patentes y Marcas i Bermac s'ha aconseguit que la idea que va proliferar un dia en la ment d'un nen i que va decidir plasmar-la en un dibuix es converteixi en un objecte real. El jutjat, format per membres del museu, de l'empresa de patents i de l'equip de disseny industrial, va tenir en compte “que els projectes fossin comercials, que aportessin valor a la societat, que fossin quotidians i fàcilment construïbles”. El procés de creació va ser llarg, però “molt enriquidor ”. “Els nens han intervingut en tot el procés. Hem fet reunions conjuntament amb els responsables de disseny industrial i l'equip de patents.” L'objectiu de les trobades era perfeccionar la idea inicial, “vam mantenir l'essència, però proposant-hi canvis per fer comercialment més atractiu el producte” ja que qui sap si amb vista a un futur es pot arribar a vendre. “El pròxim pas és formar un equip i veure a quines empreses poden interessar aquests prototips”, explica Torres. Tot i això, el fundador i director del MIBA dóna un missatge clar als nens: “Si la idea no es ven, en cap cas serà un fracàs. Els seus projectes han estat escollits entre 5.000 idees i ja han aconseguit una patent i un prototip.” Però si més no, Torres confessa que ja hi ha tres empreses, entre les quals una d'Austràlia, que s'han interessat per alguns prototips, “ara caldrà veure el què”. Els trenta invents es van presentar, del 24 al 26 d'octubre, al British Invention Show, una de les fires d'inventors més prestigiosa del món. “El resultat va ser magnífic, ja que tots els nens van aconseguir una medalla, però a més, un d'ells –l'Eudald Vehi– es va emportar un Diamond Award, un dels quatre màxims guardons de la fira, pel seu projecte Solar Turbine”, explica la coordinadora del projecte, Sandra Castellà.

Els dissenys guanyadors romandran exposats al MIBA –a sobre d'estenedors de roba– fins al 3 de març del 2013. Idees fresques, com la roba acabada de netejar, que només poden sorgir de la ment dels nens, que no tenen límits. I és que tal com afirma Torres, “un creatiu és un nen que s'ha salvat”.

5.000
candidatures
són les que es van presentar al concurs Minimiba, organitzat pel Museu d'Invents i Idees de Barcelona. Cada mes, el jurat escollia tres projectes que, finalment, van donar lloc a les 30 idees guanyadores.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.