Societat

Insectes damunt la taula

La FAO planteja de nou el consum humà i animal d'artròpodes per eradicar la fam

Al món se'n mengen un miler d'espècies, però mentre que a l'Àsia i l'Àfrica és un hàbit comú a Europa va desaparèixer a l'edat mitjana

Els insectes ja són a la dieta d'uns 2.000 milions
de persones

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) ha tornat a recordar recentment que els insectes són una font de proteïnes que no es pot menysprear. No és una novetat, el mateix organisme va fer una recomanació similar el 2004, però tampoc no sobta la seva insistència tenint en compte que no es pot eradicar la fam al món. A banda de formar part de la dieta d'almenys 2.000 milions de persones a tot el planeta, els insectes tenen un potencial per explotar també com a pinso.

La FAO va fer aquestes recomanacions en l'informe Insectes comestibles: perspectives de futur per a la seguretat alimentària i alimentació per al bestiar, que va presentar recentment a Roma en el marc de la Conferència Internacional sobre els Boscos per a la Seguretat Alimentària i Nutricional. La base de l'estudi, realitzat en col·laboració amb la Universitat de Wageningen (Països Baixos), és que els insectes són una font important i fàcilment accessible d'aliments nutritius i rics en proteïnes que es troba als boscos.

També s'apunta que la recol·lecció i cria d'insectes podria generar llocs de treball i ingressos en efectiu. En primer terme en l'àmbit familiar, però la FAO també hi veu un potencial en l'àmbit industrial. “No estem dient que la gent hagi de menjar insectes”, afirmava Eva Muller, directiva de l'agència de les Nacions Unides i coautora de l'informe: “El que diem és que els insectes són només un dels recursos que brinden els boscos, i que encara està pràcticament per explotar el seu potencial com a aliment, i sobretot, com a pinso.”

Els insectes produeixen escasses emissions de metà, amoníac, gasos d'efecte hivernacle i de fems, i poden ser utilitzats per descompondre les deixalles, ajudant en els processos de compostatge que retornen els nutrients a la terra alhora que redueixen la pudor.

Les lleis de la majoria de països impedeixen algunes d'aquestes pràctiques, sobretot l'alimentació dels animals amb residus, fems líquids o deixalles alimentàries. D'aquí ve que la FAO aposti per “investigar més, especialment pel que fa a la cria d'in-sectes aprofitant l'abocament de residus”.

Entre les centenars d'espècies d'insectes que mengem els humans destaquen els escarabats, les erugues, les abelles, les vespes, les formigues, els grills i les llagostes, que, per exemple, tenen més contingut en ferro que la carn de boví.

El catedràtic en nutrició i bromatologia de la Universitat de Barcelona Abel Mariné certifica que l'entomofàgia “és més vella que anar a peu”. “Sant Joan Baptista menjava llagostes al desert i tenim proves, perquè ho va deixar escrit, que Aristòtil també consumia insectes. Eren un aliment més de la tradició occidental fins a l'edat mitjana, quan van desaparèixer sense que en tinguem cap explicació.”

Fora d'Europa, a la resta de continents, se'n consumeixen sense problemes. “La qüestió és que aquí tenim una barrera cultural, la mateixa que fa que per als anglesos sigui inconcebible menjar cargols o conills”, apunta l'experta en nutrició Carmen Vidal, també catedràtica de la UB.

Fa pocs anys se'n venien al mercat de la Boqueria

La parada de Petràs, especialitzada en bolets, va vendre insectes durant un temps. Ho va deixar de fer fa uns quatre anys, en part perquè no hi ha regulació, però té la intenció de tornar-ne a vendre.

Tot i que en poca quantitat, en mengem traces

L'entomofàgia accidental existeix, ja que molts aliments de consum habitual, com ara els cereals, poden contenir traces d'insectes que, en alguns casos, estan quantificades per llei.

Un formatge sard infestat de larves de mosca vives

Es diu Casu marzu (formatge podrit) i és típic de Sardenya, on encara s'elabora de manera tradicional, introduint larves de mosca vives per ajudar a la fermentació. La venda, però, és il·legal.

Ja s'han catalogat al voltant d'un milió d'espècies

Els científics han catalogat prop d'un milió d'espècies diferents d'insectes, que representen la meitat dels organismes vius que han estat identificats al planeta. N'hi ha, però, moltes més per descobrir.

La FAO també vol incorporar les meduses a la dieta

L'organisme vol que s'estudiï l'ús de les meduses per a l'elaboració d'aliments, no tant per eradicar la fam com per aconseguir reduir-ne la població, que afecta una gran quantitat de peixos als mars.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.