Editorial

Cop de porta illenc i valencià

El tomb electoral que diumenge hi va haver al País Valencià i a les Illes Balears es pot resumir capgirant la cèlebre frase del defenestrat alcalde de Xàtiva, el popular Alfons Rus: “Els electors no són rucs.” Una altra imatge que il·lustra el gegantí retrocés del PP la va proporcionar la mateixa nit electoral l'alcaldessa de València, Rita Barberá, quan sense adonar-se de la presència d'un micròfon indiscret va admetre la patacada amb una exclamació ben sincera.

No, els electors no són rucs i han après la lliçó que els han donat vint anys d'hegemonia de la dreta al País Valencià. Una hegemonia que diumenge va acabar-se amb uns resultats que obren les portes als pactes entre les formacions d'esquerres que han liquidat la majoria absoluta del PP. A la capital, on Barberá ha governat durant vint-i-quatre anys, la sensació de derrota és encara més contundent, tot i que la candidata del PP intenta formar un estrambòtic front que anomena “pacte d'estat contra el radicalisme”. El nou escenari, però, no admet matisos: els populars han perdut el govern autonòmic, fins ara a les mans d'Alberto Fabra, –que ahir va anunciar que plegarà com a president del PP– i també el govern de les ciutats més importants.

Pel que fa a les Illes, la pèrdua de la majoria absoluta de la qual gaudia José Ramón Bauzá estimula la negociació de pactes entre les esquerres, que aspiren a recuperar el govern autonòmic. Bauzá, que també ha anunciat que abandonarà la presidència del partit, ha allargat la mà per dialogar, però l'oposició entén que aquest temps ha passat després que els ciutadans s'hagin cobrat la factura per tants excessos de corrupció i catalanofòbia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia