Opinió

A la tres

La fi de l'anonimat

“Ho saben tot de nosaltres i a més a més compten amb la proliferació massiva de càmeres de seguretat”

Costa molt d'admetre que el segle XXI ha comportat la fi definitiva del concepte d'anonimat, però és així. L'avenç tecnològic ha segellat per sempre més la nostra sort. Podem córrer, però no pas amagar-nos. No ens ve de nou, es tracta d'un procés que ve de lluny. “Sóc client de La Caixa, tinc dues targetes visa, sóc client de Telefónica, Fecsa i de Gas Natural, i faig la declaració de la renda. Fa temps que vaig deixar de ser anònim”, em deia resignat un vell amic.

És veritat, ho saben tot de nosaltres i, a més a més, compten amb la proliferació massiva de càmeres de seguretat en zones públiques i privades. La policia britànica va fer servir programari de reconeixement facial per identificar els saquejadors de botigues. La policia de Rio de Janeiro està provant unes ulleres amb minicàmeres que faran servir durant la copa del món de futbol i els Jocs Olímpics. Els agents podran enfocar les cares dels espectadors i comparar-les en temps real amb les bases de dades de criminals.

Fa 10 dies, en una conferència sobre seguretat celebrada a Las Vegas, investigadors de la Carnegie Mellon University van presentar un estudi inquietant. Fent servir un programari comercial i un senzill portàtil van processar les imatges de les càmeres de seguretat de la universitat, tot comparant-les amb les dades públiques de les xarxes socials i els principals cercadors. No només van identificar un terç dels estudiants, sinó que van aconseguir fins i tot el seu número de la Seguretat Social. El que fa por de veritat, però, és que l'empresa que ha desenvolupat el programari utilitzat per a l'estudi ha estat adquirida per... Google.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.