Opinió

Vuits i nous

L'heroi de Palma

El senyor Jaume Bonet de Palma és el nostre heroi: fa vint dies que manté una vaga de fam contra l'agressió del govern balear a la llengua catalana. Als herois se'ls ha de conèixer per reverenciar-los i donar-los suport, i amb aquesta intenció li truco a Can Alcover, la seu de l'Obra Cultural Balear on Jaume Bonet s'està. M'agafa el telèfon Jaume Vicens, membre com ell de Jubilats per Mallorca, i em diu que no s'hi pot posar perquè està “molt i molt debilitat”.

Jaume Bonet, de 64 anys, és un mestre de català retirat. Ell i altres en aquesta mateixa condició han creat Jubilats per Mallorca. Organitzen excursions, es troben i quan cal, i cal sempre, es mobilitzen en defensa de la llengua. La vaga de fam ha estat la decisió radical i suprema: “Volem denunciar que el govern ha trencat el consens lingüístic vigent des de la transició i que l'Estatut contempla i garanteix.” És una protesta contra el PP? “No, és contra el govern presidit per Bauzà.” El PP de Mallorca s'ha de conèixer: molts dels seus militants, simpatitzants i votants no són lingüísticament o culturalment anticatalans, sinó al contrari. Una informant em diu: “A falta d'un altre partit majoritari, molts han votat el PP perquè els tregui de la crisi, no perquè ataqui la llengua que parlen.” Jaume Vicens, el company de Jaume Bonet, ho corrobora: “La vaga de fam ha fet aflorar les contradiccions del PP; ens consta, perquè ens ho han fet arribar, que molts no estan d'acord amb un govern que vol fer residual la llengua a l'ensenyament i que ara no la considera imprescindible per accedir a la funció pública.” M'afegeix que avui (ahir, dilluns) entraran al Parlament uns cartes personalitzades, dirigides a tots els diputats, perquè considerin el suport que han de donar a un govern que menysprea el tret cultural bàsic de les illes.

Pregunto: senyor Vicens, i com acabarà la vaga de Jaume Bonet? “Comprendrà que els seus companys no permetrem que li passi res de fatal; el metge Carles Armengol, que és homeòpata, el vigila de prop.” I abans de penjar em dóna una notícia: “Diumenge que ve, un altre membre de Jubilats per Mallorca s'afegirà a la vaga.” O en prendrà el relleu, penso i desitjo. Un altre heroi.