Opinió

Ombres d'agost

Margaret Fuller Slack

Una gran experiència d'aquests primers dies d'agost és la lectura de l'Antologia de Spoon River, crònica poetitzada d'una petita ciutat imaginària dels EUA a través del testimoni dels morts que habiten en el seu cementiri. El seu autor és Edgar Lee Masters i aquesta és la seva única gran obra. Va publicar-se l'any 1915 i, gairebé cent anys després, Llibres del Segle ha tingut la generositat i l'encert pleníssim d'aportar una edició bilingüe amb la primera traducció íntegra del poemari al català, a càrrec de Jaume Busquet i Miquel Àngel Llauger. El llibre consta de 244 poemes i, a excepció del primer que actua de presentació, cadascun correspon a la veu d'un personatge. Cada poema és un epitafi que no està escrit en una tomba, sinó en un llibre que, de fet, conforma una contracrònica d'una ciutat exposant-ne a la llum allò que queda a l'ombra pel pes de les convencions socials, les conveniències, la repressió pròpia i aliena. Alliberats, els morts parlen des d'un lloc on confessen actes amagats, els seus desigs i, amb una malenconia que pot fer pensar en Faulkner, les seves frustracions. És apassionant quan amb un petit poema es traça una vida. També quan les històries es creuen i les diferents veus aporten visions diverses i fins contradictòries: Ni morts podem saber tota la veritat.

L'imaginari Spoon River reflecteix una època i, des de la sensibilitat social de l'autor, una societat classista, masclista i puritana. Però en la humanitat d'aquest microcosmos tots ens hi podem reflectir. En aquest llibre cadascú hi pot trobar el seu doble(s). O una vida que pot colpir especialment. M'ha passat amb la de Margaret Fuller Slack, que volia ser escriptora i “hauria estat tan gran com George Eliot”. El destí, però, li va ser advers. Es va casar amb un ric farmacèutic i va tenir vuit fills, però no pas temps per escriure. Va morir de tètanus després de clavar-se una agulla mentre rentava la roba d'un nadó. I des del més enllà afirma: “El sexe és la maledicció de la vida!” N'hi ha hagut tantes de Margaret Fuller Slack.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.