Opinió

ELS FILS D'ARIADNA

Desaprensius

Una franquícia dels supermercats Dia venia aliments caducats de feia més de dues setmanes. Els productes eren reetiquetats a meitat de preu. S'acaba d'anunciar que, a través d'un decret ministerial per controlar la inflació, Grècia permetrà la venda d'aliments caducats, que seran oferts al consumidor a un preu rebaixat. Aquests dos exemples proven que les situacions econòmiques precàries també són un terreny propici a pràctiques i polítiques desaprensives.

El decret grec obre la via a altres legalitzacions semblants en aquesta mateixa matèria. És molt probable que Espanya apliqui una mesura equiparable. Però, com sempre, és previsible que Espanya ho faci a la seva manera: des de la picaresca, des d'un patològic orgull torero, des de l'eufemisme o la gràcia suada d'un mal acudit. A Espanya la realitat objectiva i la realitat oficial no només no solen coincidir sinó que discrepen profundament. Aquest desnivell queda immortalitzat amb frases que mereixen figurar en el museu del ridícul en la història: “Son sólo unos hilitos”, va declarar l'actual president espanyol l'any 2002 a propòsit del desastre ecològic del Prestige; Zapatero negava la crisi tot parlant de desacceleració; el govern espanyol refusa reconèixer que Espanya ha estat (parcialment) rescatada per la zona euro; i ara Rajoy petrifica la frase “salvo alguna cosa” per no haver d'assumir la corrupció del PP. Tanta sobredosi d'autoestima mal entesa fa témer que unes recents declaracions del ministre Arias Cañete són el preàmbul per fomentar el consum de productes caducats. Arias Cañete ha expressat la seva fretura compulsiva per endrapar iogurts caducats: “Veig un iogurt a la nevera i ja pot posar la data que vulgui que jo me'l menjaré.” Sense que les autoritats sanitàries o els nostres jutges hiperactius s'hagin pronunciat davant de les paraules del ministre, el ministre ha fet una invitació implícita a consumir productes alimentaris caducats.

Vivim temps de refeudalització. Menjar productes en condicions legals serà, cada cop més, una opció de rics. En aquest sentit sembla molt més recomanable la via pragmàtica que han obert els supermercats anglesos, que a partir de les quatre de la tarda ofereixen a preus rebaixats tots aquells productes que caduquen aviat o que, com la carn, la fruita i les verdures, corren el risc de passar-se si no són venuts en aquell moment. ¿Per què no aplicar-ho aquí? Seria una forma d'ajudar, de frenar abusos i de no malbaratar recursos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.