Economia

EMPRESA

Neix Terrània, una ratafia feta per dos gironins i elaborada a Licors Portet

L'objectiu marcat per aquest any és arribar a tot Catalunya i preveuen també exportar

Es pot trobar en botigues especialitzades i restaurants

“Terrània, una ratafia diferent.” Així defineixen Àlex Carmaniu i Xevi Santasusagna la ratafia que van treure al mercat per primera vegada el dia de Sant Narcís de l'any passat i que, segons asseguren, ha estat concebuda amb “l'essència dels Pirineus macerada sota el sol de la Mediterrània”.

La ratafia Terrània té els seus inicis en un projecte de l'MBA de la Fundació Universitat de Girona. “Vam voler fer un projecte vinculat a la muntanya però també a l'alta gastronomia. Apostàvem per un producte tradicional però a la vegada actual i amb personalitat fresca”, comenten. Una vegada decidit que aquest producte havia de ser la ratafia, es van posar en contacte “amb els tres elaboradors de ratafia més importants de Catalunya” i va ser Licors Portet “qui va creure en el projecte” i va entrar a formar part de l'empresa com a soci elaborador. La seu social de Terrània és a la ciutat de Girona.

Per fer de Terrània una beguda actual però sense perdre l'essència tradicional que la caracteritza, els dos emprenedors van decidir deixar provar el seu licor a la gent del carrer però també als professionals del sector, com és el cas dels sommeliers Montse Molla i Joan Roca, els gastrònoms Pere Arpa i Salvador García Arbós i els representants de l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona, entre molts d'altres. “Podem dir que l'actual Terrània és el resultat d'un gran nombre de proves i tastos que han esdevingut aquesta fórmula diferent del que coneixíem fins ara”, expliquen. Malgrat tot això, asseguren que el producte és artesanal i està elaborat amb mètodes i processos artesanals.

Amb només tres mesos d'existència, Terrània ja ha produït 3.000 ampolles i ara per ara ja es pot trobar en botigues especialitzades i disposen d'un distribuïdor per al canal Horeca: “El Celler de Can Roca i Els Tinars també la tenen.” Entre els objectius que s'han marcat per aquest any hi ha: “Coordinar la distribució perquè arribi a tot Catalunya, i buscarem iniciar-nos en l'exportació.”

LA FRASE

És de color vermell amb un voraviu de reflexos verdosos. L'entrada en boca és càlida i voluminosa, de tacte llaminer
Carmaniu i Santasusagna

Projecte basat en l'economia real

El projecte de Carmaniu i Santasusagna estava pensat des del primer moment en un projecte basat en l'economia real, que pogués implicar una línia de fabricació, que generés llocs de treball i que tingués una reciprocitat en el territori. Però no tenien gaire clar quin havia de ser aquest producte i va ser a partir d'una conversa en un restaurant que es van decidir per la ratafia. “Vam sentir uns estrangers que demanaven tastar aquell licor català negre tan bo que havien provat la darrera vegada que havien anat al restaurant i que va resultar ser la ratafia”, van assegurar. I va ser aquí quan van veure que la ratafia havia de sortir de l'àmbit català. “Volíem ser nosaltres qui ho duguéssim a terme. Ha de ser possible anar a França o Anglaterra i demanar una ratafia”, van dir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]