El Marroc, tan a prop, tan lluny
El Macba és escenari d'una exposició col·lectiva sobre l'intercanvi entre artistes marroquins i de fora
Marià Fortuny va pintar La batalla de Tetuan quan el soroll dels sabres ja havia passat. Quan el pintor reusenc va visitar el camp de batalla en qüestió es va sorprendre que el paisatge fos verd i no ocre i desèrtic, com correspondria a l'estereotip de les terres magribines. Però Fortuny va decidir mantenir el tòpic afegint ocre al paisatge del quadre. Ho explica l'artista Oriol Vilanova, que dóna la benvinguda a l'exposició Just davant nostre. Altres cartografies del Rif al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), amb un llarg pany de paret de color ocre, que per primer cop ha canviat l'aspecte blanc immaculat de l'atri del museu.
Vilanova ha fet un pas més i s'ha endinsat en un altre estereotip més dels països àrabs, el regateig, per fer una particular performance. “Com que els dijous és el dia dels grans mercats al Marroc, mentre duri l'exposició, el públic que vingui al Macba podrà regatejar el preu de l'entrada. Ja hem entrenat el personal de la taquilla”, explica Vilanova.
L'artista català és un dels participants en aquesta exposició col·lectiva, fruit d'un conjunt de residències a la zona del Rif marroquí, organitzades per la Kunsthalle de Mulhouse (França) i l'Appartement 22 de Rabat. El Macba s'ha afegit al projecte amb aquesta mostra, que en contra del que pot semblar a primera vista, no és una exposició d'artistes del Rif. De fet, dels catorze artistes participants, només quatre són marroquins, encara que alguns com ara Yto Barrada, directora de la Cinemateca de Tànger, n'és només originària, ja que és nascuda a París.
De totes les obres exposades, traspuen una creativitat exuberant les capses de llumins que pinta per dins el pescador Mohamed Larbi Rahali. Aquestes caixes delicioses, que Larbi troba i pinta als cafès de Tetuan, són com una mena de dietari personal d'aquest creador, l'únic no professional de la mostra.
La història més recent del Marroc la resumeix el jove artista Mustapha Akrim quan copia en pintures de gran format bitllets de banc marroquins dels anys 60 als 80, que representen la població treballant al camp o a les fàbriques. Pura ideologia.
Un altre artista marroquí, Younès Rahmoun, de Tetuan, ha optat per una obra més conceptual. “A casa, la meva mare em deixava un petit espai sota l'escala per treballar –explica l'artista–. He reproduït aquell meu primer estudi a escala real i n'he fet diverses versions.” Una d'aquestes reproduccions s'ha instal·lat permanentment en un camp d'ametllers del Rif, que l'artista ha adquirit a la seva mateixa família.
En canvi, el català Francesc Ruiz ha col·laborat amb Salah Malouli per recrear una suposada revista de còmic infantil que hauria existit entre els anys 1979 i el 2000 “per inculcar ideologia als més petits”.
Just davant nostre. Altres cartografies del Rif.