Un Arreus amb molta arrel reusenca
La crisi obliga el festival de músiques d'arreu del món a donar protagonisme als músics locals
L'AMCA ha aprofitat la crisi per mostrar músiques i músics més propers que de vegades, enlluernats pels grans noms internacionals i mediàtics, oblidem, segons escriu Pitus Borràs, l'ànima de l'AMCA, en el programa de presentació del festival. Així, sis de les set bandes d'aquest Arreus tenen dins la seva formació músics reusencs, «fet que indica el seu grau de professionalitat i virtuosisme. Imagineu-vos quin nivell es podria assolir amb més escoles i sobretot amb més infraestructures i llocs on poder actuar».
Obriran el foc dels concerts, el 17 de setembre, Jordi Rallo i Xavier Macaya, un duet que no és el primer cop que treballen junts. Són dos músics amb una llarga trajectòria dins el panorama de la música ètnica i de fusió, que interpretaran un concert de nou folk, en què la improvisació té una part fonamental. El badaloní Rallo és especialista en taules hindús i ha tocat amb músics del renom de Javier Mas, Nass Marrakech, Enrique Morente, Maria del Mar Bonet, Pat McDonald o Els Trovadors. Per la seva part, el reusenc Xavier Macaya, especialista en viola de roda i violí, també té una llarga trajectòria de col·laboracions amb grups i músics com Tradivàrius, Lluís Llach, Javier Bergia, Miquel Pujadó, Conrad Setó o Toni Xuclà.
El 18 de setembre, serà el torn a l'Arreus de dos grups. El primer és Corylus Avellana Sac Project, una formació de vuit músics liderada pel sac de gemecs del vallenc Francesc Sans (membre també de Bufalodre). Sans és un dels responsables de la revifalla del sac de gemecs a Catalunya i un intèrpret reconegut a Europa. I la segona formació que tocarà és Balkansko Eho (Eco dels Balcans), una companyia local però formada també amb intèrprets del sud-est d'Europa. Sota la direcció d'Ivan Stoychev, que a més toca l'acordió i la gadulka, el grup interpretarà música tradicional balcànica.
L'únic grup foraster de l'Arreus d'enguany tocarà el 19 de setembre. Es tracta dels bascos Korrontzi, banda creada l'any 2004 per dotar els sons ancestrals i tradicionals bascos amb elements contemporanis, sempre fonamentats en la trikitixa (acordió diatònic). Complementaran la nit Dúmbala Canalla, grup creat l'any 1999 i que ofereix un directe molt potent amb una sonoritat que combina tots els interessos de cadascun dels seus membres, des del jazz fins la música tradicional dels Balcans, passant pel gipsy, el klezmer, el swing i la música tradicional catalana.
L'Arreus acabarà el 20 de setembre amb flamenc. En concret el d'Alquimia Flamenco i el Ballet Felipe García. Alquimia Flamenco té formació de flamenc de tablao i està format per tres músics, una cantant i un ballarí. El grup local col·labora habitualment amb el Ballet Flamenco de Felipe García, que també l'acompanyarà en l'últim concert del festival.