De José i Maria a Marc i Júlia
Als anys setanta hi va haver un clar canvi de tendència en els noms dels nadons gironins
Només hi ha un nom que hagi estat sempre entre els més posats: Maria
El nom dels gironins ve marcat per les modes i gustos de l'època en què van néixer. Els nascuts fins a la dècada dels seixanta tenien molts números per dir-se José/Josep o Juan/Joan si eren nens i Maria, Carmen, Rosa o Montserrat si eren nenes. En canvi, entre els nascuts aquest segle o a final del passat predominen els Marcs i Paus en nens i hi ha més diversificació en nenes, on triomfa Júlia però també Laura, Anna, Paula, Laia... El principal canvi de tendència en l'evolució dels noms dels nens i nenes gironins es va produir als anys setanta, coincidint amb la mort de Franco i la Transició. Durant uns anys van triomfar els Jordis i Davids i va començar la varietat entre les nenes amb noms com ara Marta, Cristina, Laura i Anna, que van ser moda només uns anys.
Les dades de l'Instituto Nacional de Estadística sobre els noms més freqüents per província i dècada de naixement deixen clar que pocs noms superen les modes i només n'hi ha un que estigui al rànquing dels 20 noms de nena més posats de totes les dècades: Maria. De fet, ha estat sempre entre els 10 noms de nena més posats excepte en la dècada dels setanta, quan va ser quinzè. En canvi, no hi ha cap nom que surti a tots els rànquings de dècada dels 20 noms de nens més posats, però n'hi ha dos que apareixen en tots excepte en un. D'una banda, Joan, que surt en tots excepte en el de la dècada actual, en què per ara només s'han comptabilitzat tres anys –del 2010 al 2012– i en què sí que hi ha Jan. De l'altra, Jordi, que només falta al rànquing dels nascuts abans dels anys trenta.
En general, hi ha més homogeneïtat entre els noms de nen i més varietat en els de nena. El primer signe és el canvi de líders als rànquings per dècada. Mentre que sis noms de nena diferents han estat els més posats en alguna dècada –Maria, Montserrat, Marta, Cristina, Laura i Júlia–, només quatre noms de nen han estat líders –José, Josep, Jordi i Marc– i, de fet, dos són el mateix nom però en castellà i en català.
Noms de nen
Així, entre els nens nascuts abans del 1930 i en la dècada dels anys trenta el nom més posat és José, seguit de Josep, i en canvi les posicions s'inverteixen en la dècada dels quaranta. Josep va continuar sent el més posat també als anys cinquanta i seixanta. En aquell moment era popular la frase “de Joans, Joseps i ases n'hi ha per totes les cases” i certament Joan era un altre nom molt posat, igual que Juan. Fins als seixanta també van destacar noms com ara Pere/Pedro, Ramon i Lluís, a més de Francisco, coincidint amb la dictadura de Francisco Franco. Aquests noms van anar desapareixent dels rànquings a partir dels anys setanta i actualment ja no n'hi apareix cap.
Als anys setanta va començar el regnat de Jordi, un nom que ja havia estat subcampió la dècada anterior. Durant dècades va ser el nom més posat, seguit de David. Altres noms populars als anys setanta i vuitanta van ser Albert, Daniel i Xavier... Mentrestant, Josep va anar baixant, i paral·lelament es va anar estenent el rei indiscutible des dels noranta fins ara: Marc. En aquesta última època, a més de Marc també triomfa Pau, Arnau i, en menor mesura, Àlex, Martí, Jan, Pol... Excepte Marc, que apareix al rànquing a partir dels setanta, i Pau, que hi surt des dels vuitanta, la resta són noms que directament han anat a les primeres posicions.
Noms de nenes
En les nenes, el canvi de tendència als setanta encara és més marcat. Entre les nascudes abans dels anys trenta i durant la dècada dels trenta predominen les Maries, però també hi ha moltes Roses, Carmes, Montserrats, Tereses, Pilars, Dolores... Durant els anys quaranta i cinquanta aquests noms van conviure amb la seva versió composta amb Maria: Maria Teresa, Maria Rosa, María Carmen, Maria Dolors... Als cinquanta, a més, va començar el regnat de Montserrat, que va durar dues dècades. Dels anys seixanta, en què encara es mantenia la moda de molts d'aquests noms, també destaca l'ascens de Núria i de Marta, que va ser el més posat en la dècada dels setanta, quan va començar la gran varietat en noms de nena que encara dura. Un altre nom que va començar a ser popular als anys setanta i va mantenir-se a la moda fins a la dècada passada és Anna, que al rànquing actual no hi és, però sí que hi ha Aina. Als vuitanta el nom més posat va ser Cristina i als noranta, Laura, però van ser modes no tant de llarga durada i ja no són al rànquing. Amb el canvi de segle va començar Júlia a ser la reina, acompanyada de noms com ara Paula, Laia, Carla i també de Maria, el nom més constant al llarg de tota l'evolució.