Societat

Mor el cirurgià traumatòleg Fernando Fonseca

Va ser pioner, a l'Estat espanyol, en les operacions d'extremitats i les va exportar a països en conflicte

El conegut cirurgià traumatòleg i cooperant Fernando Fonseca (Casp, 1946) va morir dissabte passat a Barcelona als 67 anys d'edat després d'una llarga malaltia. Avui, a dos quarts de set de la tarda, se celebrarà una cerimònia de comiat al tanatori de Girona. En l'àmbit de la cirurgia, el doctor Fonseca va ser pioner a nivell estatal en les operacions de reimplantació d'extremitats. El nom del doctor Fonseca va donar la volta a tot l'Estat quan el juny del 1985, en una llarga operació a l'Aliança de Girona, va reimplantar el braç a un soldat santanderí que va resultar malferit en un accident que va tenir lloc aquell any a l'AP-7, a l'alçada d'Orriols, després que un tràiler col·lidís amb un comboi militar.

A banda de la feina que va dur a terme en hospitals públics i clíniques privades de Girona i també de Barcelona, el doctor Fonseca, ferm defensor dels drets humans, va participar en projectes de caràcter humanitari en països en conflicte com l'Iraq, Bòsnia, Nicaragua, Guatemala, l'Índia, la República Dominicana o Costa d'Ivori. Va impulsar la creació de l'Associació Humanitària de Solidaritat (AHS), va crear la ONG Metges del Món i també va col·laborar amb Fotògrafs per la Pau. I és que el seu concepte de justícia social era el de practicar allò que sabia fer (operacions d'ortopèdia i traumatologia) entre els col·lectius més desfavorits d'arreu del món.

La seva tasca va ser reconeguda per diverses institucions, entre elles el Col·legi Oficial de Metges de Girona, que l'any 2004, li va atorgar el premi Col·legiat d'Honor. Quatre anys més tard, la Fundació Valvi va concedir-li el premi Salvador Sunyer.

LA DATA

16.05.08
La Fundació Valvi
va lliurar al doctor Fonseca el premi Salvador Sunyer per la seva tasca solidària.

Un documental sobre la seva tasca al Txad

‘Petita Chanceline' és el nom del documental realitzat per La i La Produktions que es va estrenar el desembre del 2010 al cinema Truffaut de Girona i que tracta de la tasca que el doctor Fonseca va fer al Txad en el marc de les expedicions amb l'AHS. El cirurgià va viatjar com a cooperant en diverses ocasions al Txad per operar infants de la poliomelitis, un dels principals problemes que té la població d'aquest país de l'Àfrica central.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.