Podria haver-hi fuites d'aigua a l'estany del parc de la Creueta del Coll que afecten edificis

Un bloc de la zona té filtracions diàries des de fa 9 mesos

Les filtracions es van començar a produir el juny del 2008, quan els veïns del número 76 del passeig van detectar que de les parets de la planta -4 –que dóna a un pàrquing que actualment està buit– en començava a brollar aigua. I des d'aleshores, ho ha continuat fent generosament com si es tractés d'una font. Veient que la situació s'eternitzava, els inquilins del bloc han fet un forat al mur on han col·locat un tub que permet canalitzar l'aigua a una galleda. «Així evitem que vagi fins a la caixa de l'ascensor, que està al costat, i el faci malbé» comenta Cosme Rodríguez, veí de l'immoble. Cada dia recullen entre tres i quatre galledes plenes, i la paret afectada ja comença a mostrar símptomes evidents d'esgotament. Els veïns estan amoïnats. «No sabem com està afectant això al mur, però volem que algú ens digui d'on ve això per poder arreglar-ho», afegeix Rodríguez. Sortosament l'incident no ha arribat a provocar, fins ara, cap inundació en cap pis.

Sospita generalitzada

Tot i que el bloc ja ha estat revisat per tècnics municipals i de la companyia d'aigües, fins ara no hi ha cap dictamen sobre l'origen de la fuita però sí una sospita generalitzada: l'estany del parc de la Creueta del Coll, que està situat a pocs metres. Hi ha diversos elements que donen vigor a la tesi. El primer és que les filtracions van començar pocs dies després que l'estany s'omplís amb motiu de la temporada de bany estival. Les anàlisis també han demostrat que no són aigües fecals i, a més, tenen clor. Finalment, i després de revisar-ho a consciència, tampoc s'ha detectat cap fuita a la xarxa de subministrament d'aigua de la zona. Una suma d'elements que fan pressuposar que l'estany podria tenir un punt per on perd aigua, que posteriorment es canalitza fins a l'immoble afectat a través d'una beta subterrània. En principi la fuita només afectaria aquest bloc, ja que és el que està construït a més profunditat –té fins a quatre pisos subterranis– de la zona.

Les queixes ja han arribat fins al districte de Gràcia, que s'ha compromès a investigar amb la màxima brevetat possible els fets. Ara bé, els veïns estan molt queixosos del paper que han jugat fins ara les administracions. «S'ho han mirat, sí, però ens van dir que havien buidat l'estany per arreglar-ho i, en realitat, no ho van arribar a fer», conclou Rodríguez.

Un equipament d'autor

Situat en una antiga pedrera d'una de les zones de Barcelona –el barri del Coll– amb una orografia més impossible, el parc de la Creueta del Coll és una de les joies de l'arquitectura urbana de disseny que tant agrada a la ciutat. Va ser inaugurat el 1987, i el projecte és obra de l'equip Martorell-Bohigas-Mackay. L'estany, que a l'estiu es converteix en una piscina pública, és un dels indrets més significatius, i més concorreguts, de l'equipament. I és que l'aigua és un element al·legòric al qual el parc recorre de manera sistemàtica. Com? Doncs a través d'una colossal escultura d'Eduardo Chillida, l'Elogi de l'aigua, i que està considerada una de les joies del parc. Juntament amb el seu verd, és clar. Una tonalitat omnipresent gràcies a múltiples espècies entre les quals hi ha alzines, pins i plàtans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.