Política

“Volem votar i votarem”

Desenes de milers de ciutadans es concentren davant dels ajuntaments per donar suport al 9-N i per protestar contra la prohibició del Constitucional

L'ANC i Òmnium engeguen la campanya pel “sí-sí”

Tot i la plujala plaça de Sant Jaume s'omple a vessar i la gent reclama a Mas que no faci marxa enrereEl porta a portaarrenca a Girona, Tarragona o Vic amb Txe Arana, Quimi Portet o Pep Poblet

Els ciutadans de Catalunya ho tenen clar: “Volem votar i votarem”, tot i que el govern espanyol i el Tribunal Constitucional torpedinin la consulta. Ahir desenes de milers de catalans, convocats per l'ANC i Òmnium Cultural, es van concentrar davant dels ajuntaments per reclamar que es posin les urnes el 9-N i que, per tant, els catalans puguin decidir el seu futur. Una nova mostra de força de la societat civil, que un cop més va deixar clar que no defallirà en el seu intent per poder exercir l'autodeterminació.

Barcelona va ser el punt central de la reivindicació, que es va fer sentir per tot el país, des del cap i casal de Catalunya fins als municipis més petits. Tot i la intensa pluja, milers de persones –5.000, segons la Guàrdia Urbana– es van acostar fins a la plaça de Sant Jaume, que es va omplir a vessar, igual que bona part dels carrers adjacents. “Avui us mulleu per la consulta. Ara us demano que ho feu per la independència”, va destacar la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, que juntament amb la seva homòloga d'Òmnium, Muriel Casals, van recordar que el proper pas és la campanya pel “sí-sí”. Una campanya, que tindrà com a eix central un porta a porta a totes les cases del país, i que va començar ahir, com a resposta el vet del TC. A Barcelona, la pluja va fer que s'anul·lés, però sí que es va fer a Girona o Tarragona. Avui està previst fer una prova pilot a Martorell i el dissabte dia 4 es farà simultàniament en desenes de poblacions. En la manifestació d'ahir també es va poder veure el coordinador general de CDC, Josep Rull; el president d'ERC, Oriol Junqueras, o el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, entre d'altres, que van sentir com els ciutadans els reclamaven unitat i pas ferm cap al 9 de novembre. “President, ni un pas enrere”, també van cridar alguns participants.

En acabar la concentració de la plaça de Sant Jaume, centenars de persones, convocades per la CUP, es van dirigir cap a la delegació del govern espanyol, tal com ja havien fet dilluns, amb una pancarta en què es podia llegir: “Desobeïm”. Uns quants van decidir acampar-hi davant, però a l'hora de tancar aquesta edició els Mossos els estaven desallotjant.

4.000 persones a Girona

Les places i els ajuntaments gironins també es van omplir. A Olot van ser més d'un miler de persones, com també a Figueres, tot i que la més multitudinària va ser a Girona. Era com una gran catifa groga. Hi va haver diversos moments, a banda dels parlaments, que van emocionar els assistents. Un va ser quan una urna de cartró de color blanc va anar passant de mà en mà, creuant la plaça, fins arribar a l'entarimat dels parlaments. Un altre va ser al final quan es van alçar les veus del cant d'Els segadors. Els organitzadors, l'ANC i Òmnium Cultural, van demanar que es tenyís la ciutat de color groc durant els propers quaranta dies de la campanya. Es tracta de penjar pels balcons i les façanes peces de color groc per fer caliu durant les properes setmanes. I, de fet, el groc va ser el protagonista d'aquesta concentració. Per escalfar motors una tira de color groc es va despenjar pels quatre pisos de l'antiga seu de la Generalitat, on també s'hi podia veure una pancarta de Mossos per la Independència. l al final l'actriu Txe Arana, el director artístic de Temporada Alta, Salvador Sunyer, i l'escriptor Josep M. Fonalleras van fer el primer porta a porta.

Per la seva part, a Lleida més de 3.000 persones van ocupar la plaça de la Paeria en una de les concentracions més nombroses que hi ha hagut en aquest espai. La multitud va cridar consignes a favor de la consulta i la independència i contra l'alcalde Àngel Ros (PSC) que, al matí, va optar per no deixar votar la moció del 9-N per no vulnerar la suspensió del Constitucional.

A Tarragona, més de 3.000 persones es van aplegar a la plaça de la Font, que costa d'omplir i que ahir es veia plena. Els manifestants, guarnits amb samarretes, cartolines grogues i banderes, es van concentrar davant d'un ajuntament amb els fanals de la façana també folrats de groc, per aplaudir el manifest conjunt llegit per l'historiador Jaume Sobrequés i per donar suport a les paraules dels representats de l'ANC i Òmnium, que van fer una crida a sumar voluntaris per fer la gigaenquesta. “Això és un moviment imparable. Els polítics ho saben i han d'estar a l'altura. Que no els tremolin les cames”, cridava Albert Cortés, de l'ANC. “Avui i aquí diem: gràcies, president Mas, i a tots els partits polítics que donen suport a la consulta”, sentenciava Rosa M. Codines, en nom d'Òmnium. Punys enlaire mentre sonaven Els segadors i Pere Navarro, un dels fundadors de l'associació Dames i Vells, trucant al primer domicili per fer l'enquesta van cloure la convocatòria.

Mentrestant, a Reus la convocatòria també va ser un èxit. Dues grans estelades, davant la façana del consistori, van presidir una concentració en què majoritàriament es van sentir crits d'“independència” i “volem votar”. Bona part de la plaça va reclamar, en diverses ocasions, a l'alcalde, Carles Pellicer, que trenqués el pacte de govern amb el PP. Pellicer era al balcó del consistori i davant la petició es va limitar a saludar. En canvi, la seva número dos, Teresa Gomis, era a peu de plaça, amb d'altres companys de Convergència, i vestida amb una samarreta de la campanya Ara és l'hora.

Ple a comarques barcelonines

A Terrassa, prop d'un miler de persones van omplir el Raval de Montserrat aixoplugades sota els paraigües per combatre l'intens xàfec que va fer acte de presència un quart abans de la convocatòria. Es van sentir crits d'“independència”, “volem votar”, “visca la terra lliure” i es va acabar llegint un manifest contrari a la decisió del Constitucional i cantant Els segadors.

Un miler de persones també van anar fins a les portes de l'ajuntament de Mataró. Els paraigües, les pancartes, senyeres i estelades van omplir la riera amb un públic cridant a favor de la independència i el dret a votar. L'assemblea va llegir el manifest i va animar els manifestants a sumar-se a la campanya per fer possible que es pugui votar el 9-N. El primer acte el van fer conjuntament fent la penjada simbòlica dels cartells de color groc amb què es vol omplir el país. El regidor de la CUP, Xavier Safont-Tria, també va convidar els convocats a agafar el micròfon i dir-hi la seva per fer propostes a la campanya.

Per la seva banda, Vic va respondre amb escreix a la concentració. Més de dues mil persones van omplir la plaça Major de samarretes grogues, pancartes, estelades i crits que exigien poder votar el 9-N. L'acte va engegar amb els parlaments dels responsables a Osona de l'ANC i Òmnium, Eulàlia Espona i Alfred Verdaguer, que es van mostrar ferms assegurant que “res aturarà el procés cap a la independència”. També van animar els assistents a fer-se voluntaris per participar a la nova campanya que ha de servir per convèncer els indecisos ressaltant que és “la campanya política més gran que hi ha hagut mai a Europa amb 100.000 voluntaris”. De fet, es va donar el tret de sortida als actes enganxant el primer cartell i fent un porta a porta simbòlic a uns pisos de la plaça per part de cares conegudes com Quimi Portet i Pep Poblet. Un cop acabada la protesta es van il·luminar de groc diversos punts de la ciutat, entre els quals la plaça Major i el Temple Romà.

A l'estranger també es van celebrar manifestacions en ciutats com ara Londres o Brussel·les.

Aquesta informació ha estat elaborada per

Marc Bataller, Joan Trillas, Joan Tort, Mercè Ribé, Enrique Canovaca (ReusDigital), Jordi Alemany, Elena Ferran i Ivette Ballesteros (El 9 Nou).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.