Economia

El ‘boom' de la segona mà

La crisi fa que es dispari la compra i la venda de productes usats

La moda ‘vintage' i l'aposta pel reciclatge, altres causes

Les noves tecnologies faciliten el canvi d'hàbits

Per necessitat econòmica en alguns casos, però en molts altres perquè es vol fer una despesa equilibrada i intel·ligent, per ser pràctics, per consciència ecològica i perquè el concepte vintage està de moda. La crisi ha suposat un punt d'inflexió en la cultura de la segona mà, que a casa nostra estava a anys llum de la dels Estats Units i els països nòrdics. Encara ho està, però ha fet grans passos. Comprar productes usats (i no només llibres, sinó roba, electrodomèstics, mòbils, joguines...) s'ha convertit en una opció més per a molts consumidors.

Amb la crisi, Segundamano ha multiplicat per quatre els anuncis a Catalunya, fins als 560.000. La cadena Cash Converters té avui dia 88 botigues al Principat. L'aplicació per comprar i vendre a través del mòbil Wallapop, nascuda a Barcelona fa poc més d'un any, té més de tres milions d'usuaris registrats i el valor del seu inventari ja supera els 200 milions d'euros. Al costat d'aquest negoci, milers de transaccions entre particulars que s'escapen de tot intermediari i tot registre, ja que fan servir eines com les xarxes socials per buscar productes que necessiten i que a algú altre ja no li fan servei. Abans, aquestes operacions entre particulars es restringien a grans compravendes com un cotxe o un pis. Avui es tornen a posar en circulació fins i tot unes sabates.

“Qualsevol situació econòmica adversa aguditza l'enginy i fa que la gent es replantegi comportaments habituals i rendibilitzi al màxim tot el que fa, s'hagi vist afectada directament per la crisi o no”, reflexiona David Román, professor de màrqueting de l'escola de negocis Eada. Així, continua, és un bon moment per “aprofitar el fet que hi hagi persones que estiguin venent coses a molt bon preu i en bones condicions” i també per “aconseguir diners venent coses que ja no fem servir i que, en temps d'abundància, regalàvem o simplement llençàvem a les escombraries”.

Barrera superada

Les noves tecnologies han facilitat molt les coses. Segons Carmen Limia, directora de màrqueting de SCM Spain, grup al qual pertany Segundamano, els estudis de mercat de l'empresa “indicaven que la principal barrera d'accés al mercat de segona mà era l'esforç que suposava penjar un anunci, posar-se en contacte amb el comprador i fer tot el procés”. “El que en treia la persona –conclou– no compensava l'esforç, però ara és tan fàcil com fer una foto amb el mòbil, pujar-la immediatament i donar el contacte i quatre dades.”

Tot plegat ha canviat molt el perfil d'usuari. La majoria de compradors i venedors són de classe mitjana, asseguren totes les empreses que s'hi dediquen, i en els últims temps bona part del negoci fins i tot s'està dirigint a esferes superiors. Ho explica Maria Lluïsa Solé, professora de la Facultat d'Economia i Empresa de la UB: “En els darrers sis anys, el perfil de client s'ha eixamplat molt. Per exemple, la publicitat de Wallapop destaca la venda de productes de Louis Vuitton, fet que demostra que volen arribar a un públic objectiu entre mitjà i mitjà-alt.” La professora sosté que la crisi ha ajudat a impulsat la segona mà, però també “el concepte vintage i la revaloració de tot allò fet a mà.”

Per la responsable de màrqueting de Segundamano, portal que creix a un ritme anual del 20%, el gran canvi és que ara les mateixes persones compren i venen, i s'ha incrementat el nombre d'operacions que fa cada usuari. Això significa que qui ho prova repeteix. També en el cas dels clients de la cadena de botigues de segona mà Cash Converters, el 40% dels usuaris fan les dues transaccions indistintament. “Hi ha clients que venen el seu mòbil i se'n compren un d'usat en la versió superior”, posa com a exemple Álex de Reguero, director de màrqueting de Cash Converters. De Reguero, que fa estudis de mercat des del 2002, explica que, fa uns anys, al conjunt de l'Estat hi havia molta desconfiança cap al mercat de segona mà. “Hi tenia molt a veure –assegura– l'herència catòlica, que feia que el possible comprador es preguntés si no s'estava aprofitant de la necessitat d'un altre.” Ara molta gent compra i ven sense cap problema, el consumidor s'ha fet pràctic.

L'augment del nombre d'operacions i d'usuaris fa que la competència es dispari. Cash Converters fa dos anys que no obre cap botiga a Catalunya per la caiguda del consum i també, admet, per l'augment d'actors. Els implicats asseguren que tots es beneficiaran de la consolidació del mercat. Per la professora d'economia de la UB, però, “els intermediaris tenen els dies comptats”.

LES FRASES

Aconseguim diners venent coses que ja no fem servir i que abans de la crisi regalàvem o llençàvem
David Román
professor màrqueting eada
Abans el que en treies no compensava l'esforç; ara és tan simple com pujar una foto feta amb el mòbil
Carmen Limia
directora màrqueting segundamano
La crisi ha impulsat la segona mà, però també el concepte ‘vintage' i l'alça de tot allò fet a mà
Maria Lluïsa Solé
professora empresa UB
Abans hi havia desconfiança, en part per l'herència catòlica; ara el consumidor és pràctic
Álex de Reguero
director màrqueting cash converters
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]