LA CRÒNICA
‘Postu-diada'
Un personatge emmascarat, el senyor Postu, nascut fa un any i mig les xarxes socials a com a paròdia del “postureig” propi d'aquestes plataformes, va ser una de les estrelles de la jornada de Sant Jordi a la capital de Ponent. Amagat darrere d'una màscara, protegit per unes ulleres de sol i cobert amb el barret de palla de l'Aplec del Caragol, lo Postu va fer un recorregut per la ciutat signant centenars d'exemplars de Sóc de l'oest (editorial Fonoll), un llibre en clau d'humor on fa burla del fenomen del postureig, tot allò que es penja a les xares socials per aparentar i alimentar la vanitat dels usuaris. A més, fa una reivindicació de Lleida i de l'orgull ponentí, i explica les campanyes solidàries en les que participa a través de la venda de xapes: uns 40.000 euros dedicats a vuit projectes diferents, com la investigació sobre el càncer de mama i altres causes.
Lo Postu va ser el mediàtic de la jornada i només va parar per dinar en un restaurant local. Caragols, per suposat. Pel que fa als escriptors més clàssics, a Lleida va tenir ahir una gran acollida Emili Bayo, autor de Puta pasta (La Magrana RBA), obra guanyadora del premi de novel·la negra de Barcelona. Vidal Vidal, amb el llibre de relats Una casa blanca i altres cases (Pagès Editors), també va entrar en contacte amb els seus lectors, com Pep Coll, que encara va signar exemplars de Dos taüts negres i dos de blancs (Proa), que ha va ser un èxit l'any passat. També repetien èxit de l'any passat els autors de Lo lleidatà és fàcil (Fonoll), Ferran Montardit, David Prenafeta i Robert Masip, mentre que Montse Sanjuan feia el mateix amb la novel·la negra cent per cent lleidatana, La sergent Anna Grimm (Pagès Editors). Dos autors signaven ahir novel·la històrica ambientada a la guerra civil i la postguerra i amb denominació d'origen lleidatana: Jaume Barrull amb Ànimes Batudes (Pagès Editors) i el director executiu del diari Segre, Juan Cal, que es va estrenar signant per Sant Jordi com a autor de ficció amb El exilio de Mona Lisa (Milenio). L'exit de lo Postu, tot i que anunciat, va provocar algunes bromes entre els altres autors: “L'any que ve vindré disfressat de torero o de guàrdia civil”, va dir Vidal Vidal.
La jornada la va obrir una poeta, Gemma Casamajó, autora de Terra campa (Pagès Editors), poemari guanyador del premi Jordi Pàmias. Casamajó va llegir el poema Elogi de la lectura. L'acte va reunir bona part dels autors que després es van desplegar durant el dia per signar els seus llibres i prendre el contacte amb el públic. L'eix comercial de Lleida van ser el centre neuràlgic de la festa, amb parades de llibres i de roses al llarg del seu recorregut. Les principals llibreries van organitzar taules per als autors a on aquests van poder signar les seves obres. La rambla d'Aragó també va acollir parades de les grans llibreries i va concentrar algunes de les activitats oficials, com el vermut que ofereix la Paeria als autors davant de la Biblioteca de Lleida. Allà l'alcalde Àngel Ros va estar en els dos bàndols alhora, ja que aquest any també jugava al bàndol dels autors. Ahir va presentar el llibre L'alternativa socialdemòcrata (RBA), en la qual aposta per una profunda refundació de la socialdemocràcia per tal que torni a ser a la centralitat política a Catalunuya i al conjunt d'Europa.L'ambient va ser esplèndid, des del matí fins al vespre, amb més gent al carrer que en un dia festiu. Algunes escoles van portar els alumnes a visitar algunes parades i prendre contacte amb els llibres i la festa. La diada, com sempre, va ser per a totes les edats.