cultura

Josep Vallverdú cedeix a la UdL el seu fons documental

La Biblioteca de Lletres catalogarà, arxivarà i, en algun cas, digitalitzarà els llibres, documents, correspondència, apunts i altres materials que l'escriptor ha cedit a la universitat

L'escriptor Josep Vallverdú ha cedit a la Universitat de Lleida (UdL) el seu fons documental. Inclou obres inèdites, correspondència que va mantenir amb escriptors ponentins de la seva generació com ara Guillem Viladot i Manuel de Pedrolo, llibres, quaderns, apunts i altres materials... Entre les obres inèdites que Vallverdú cedeix a la Universitat hi ha obres de teatre que l'autor va escriure i il·lustrar durant la seva adolescència. Es tracta de treballs amb títols com La chistera i El listo de la lista, que permeten estudiar les influències primerenques i les primeres temptatives en l'escriptura d'un dels autors més prolífics de les lletres catalanes i que, a més, ha fet escola en literatura infantil i juvenil.

També s'hi troba documentació personal de Vallverdú: quaderns escolars, llibres de qualificacions, textos d'articles que després enviava a publicar, conferències, al·locucions, distincions, diplomes i reculls de premsa del propi autor.

La part més extensa del llegat, però, és la col·lecció de literatura catalana que havia anat recopilant l'autor. Sobretot novel·la, però també poesia i teatre. La col·lecció inclou títols seus, les obres traduïdes per ell, diccionaris i obres de referències utilitzades per l'autor en les seves traduccions, i també la col·lecció policíaca La Cua de Palla. També alguns volums que havien estat del seu pare i del seu avi, com la Historia contemporánea d'Antonia Pirala, del 1870, així com premsa, revistes, biografies i altres materials editats.

En total, el material cedit ocupa 84 caixes de 40 quilos cadascuna. Es calcula que hi ha més de 2.500 volums, a més de documentació personal i altres objectes de l'autor lleidatà.

LA FRASE

No ha perdut una biblioteca, sinó que n'ha guanyat una altra de més gran, la de la Universitat de Lleida
Roberto Fernández
rector de la universitat de lleida

LA XIFRA

2.500
volums
conté el llegat documental que l'escriptor ha cedit al a Universitat de Lleida, apunts i papers personals.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia