Cultura
Temeraris de la passió pels llibres
L'editor Àlvar Masllorens obre La Temerària per omplir el buit de llibreries independents al centre de Terrassa
S'inaugura el dia 16 i vol mimar els autors locals i oferir activitats i concerts de petit format
Tot i admetre que no és temps d'aventures empresarials, l'editor, escriptor i llibreter Àlvar Masllorens s'ha embrancat en l'obertura de la llibreria La Temerària al centre de Terrassa, per omplir així el buit d'una oferta literària independent a la ciutat, que en va quedar òrfena amb el tancament, el 2006, de la històrica llibreria Grau i, dos anys després, amb els traspàs del Cau Ple de Lletres (1972), primer al grup Bertrand i, posteriorment, a la Casa del Llibre. Masllorens ho tenia en ment feia alguns anys perquè l'uneixen forts vincles amb la ciutat, tot i residir a Sant Cugat, i, amb 31 anys d'experiència –havent treballat a llibreries com ara Look, Alexandria i com a director a la Casa del Llibre i Proa Espais–, sabia que a Terrassa calia un establiment que “apostés per aquell llibre que no es ven sol”. O dit amb altres paraules, oferir un tipus de literatura representada per les petites o no tan petites editorials independents que difícilment es poden trobar en els circuits de llibreries de grans grups com les ja existents d'Abacus o la Casa del Llibre. Una oferta que existeix a ciutats veïnes, com ara Sabadell o Sant Cugat, però que havia deixat d'existir a Terrassa.
I un dels objectius claus de La Temerària serà implicar-se en la vida cultural “de primer ordre” que hi ha a la ciutat. I el cavall de batalla, com admet Masllorens, serà “mimar tots els autors terrassencs” i oferir altres activitats més enllà dels clubs de lectura, presentacions de novetats o lectures poètiques —també en faran—, com per exemple exposicions d'art, debats i xerrades, teatre de petit format o concerts d'estudiants de música clàssica de petit format o “modestes” actuacions de jazz. En definitiva, es tracta de posar un espai petit –la llibreria ubicada al número 7 del carrer de la Unió fa poc més de 100 m²– a disposició de la ciutat per “donar sortida també a aquell particular que té una iniciativa cultural i no té lloc o cobertura de difusió” per tirar-la endavant.
Des del dia 2 de setembre que ja està oberta la botiga i, de moment, Masllorens admet que les sensacions són bones. Juntament amb l'equip format per Cristina Moix i Oriol Serra, han comprovat aquestes primeres setmanes que molta gent passa per dir-los “que ja era hora que a Terrassa hi tornés a haver una llibreria d'aquest tipus”. La clau serà atraure clients exigents, fidelitzar-los, conèixer els seus gustos i “aprendre molt d'ells” perquè no són “uns saberuts”. I per premiar aquesta fidelitat defugen dels descomptes directes i faran un carnet amb què després de dotze compres s'obsequiarà el client amb l'equivalent a l'import de la mitjana de totes, el que suposarà el 8,3% de descompte.
Masllorens va fer d'editor de Deriva Editorial durant 16 anys, ha publicat sis llibres i, actualment, és soci de La Temerària Editorial juntament amb el sabadellenc Rafa Sánchez, que no participa en l'aventura de la llibreria. El dia 16, s'inaugurarà formalment amb una festa a partir de les set de la tarda i l'apadrinament de dos escriptors locals consagrats: Marta Pessarrodona i Vicenç Villatoro.