cultura

Territori

Preservar les Adoberies

Volen les Adoberies

Les Adoberies, declarades bé cultural d'interès nacional, són el llegat de l'indústria adobera, la més rellevant que hi va haver a la ciutat

L'acord neix d'una moció,validada per unanimitat, d'ERC, Capgirem Vic i Vic per a Tots

Estop a la degradació de les Adoberies. L'Ajuntament de Vic va validar per unanimitat, en el ple d'aquest dimecres, una moció presentada per ERC, Capgirem Vic i Vic per a Tots per recuperar l'illa adobera. Aquest barri, format per tres carrers, és un dels espais més emblemàtics de la capital d'Osona. Aquest carrers, fins al segle passat, concentraven la indústria que es dedicava a l'adob de les pells. Va ser l'activitat industrial més destacada de la ciutat i la zona està declarada bé cultural d'interès nacional. Actualment, les Adoberies estan en estat de decadència i diversos partits polítics volen salvar-les.

Els primers passos ja s'estan fent i, per això, la moció que ara s'ha aprovat, a què es va sumar amb petits retocs l'equip de govern, compromet el consistori a destinar una partida en el proper pressupost –no se'n xifra l'import– per fer un pla director que actuï de paraigua per procedir a l'arranjament d'una zona emblemàtica i identificativa de la història de la ciutat que demana a crits una actuació urgent. La campanya del 24 de maig va situar en un primer pla el futur de les Adoberies. Ara, arriben les concrecions. Perquè la moció prosperés, i existís el compromís d'actuar-hi, l'oposició sabia que necessitava el vistiplau de CiU i PSC. Per això, ERC, Capgirem Vic i Vic per a Tots es van avenir a les falques suggerides pel govern. Una, per exemple, que l'ús no sigui majoritàriament públic: “Si volem que es dinamitzi, s'ha d'aconseguir amb usos mixtos”, va defensar la titular d'Urbanisme, Fabiana Palmero (CiU). Durant el debat, va traspuar una pugna soterrada per veure qui es penjava la medalla de la iniciativa. “Celebrem que vulguin treballar amb nosaltres –va dir Palmero–, perquè la primera pedra ja està posada; no la posem avui.” D'aquesta manera, contestava al portaveu d'ERC, Joan Ballana, que havia encetat els discursos dient que amb la moció “es posa la primera pedra per resoldre un problema de ciutat, no d'uns propietaris”. “És un dia de reconeixement a les entitats i particulars que han posat el seu gra de sorra a poder tenir algun dia l'oportunitat de recuperar l'illa adobera”, va dir Ballana. Marc Barnolas (Capgirem Vic) va explicar que era una demanda que la CUP ja va fer el 2007, any en què va obtenir representació: “L'hem defensada a l'Ajuntament i al carrer.” I no es va estar de recordar que quan a través de Maulets i de Salvem les Adoberies defensaven la rehabilitació se'ls va acusar de ser “uns il·lusos”. “Si no hi ha pisos és per una victòria del moviment popular i no de cap partit polític”, va concloure. En aquesta línia, Arnau Martí (Vic per a Tots) ho va qualificar de “tema de ciutat” i va dir que era important posar-se “les piles” perquè “de poc serviran títols i catalogacions” si es deixa “caure”. Josep Anglada (Plataforma Vigatana), tot i que hi va donar suport, va qualificar la moció de “brindis al sol”, perquè els compromisos no eren concrets: “Tot el que no es concreti és perdre el temps.” Els grups buscaran diners a la Generalitat i a Europa. L'alcaldessa, Anna Erra, de CiU, es va felicitar perquè la moció tirés endavant i es va remetre a la proposta de governança plantejada després del 24 de maig a l'oposició: “Volíem que els projectes de ciutat els poguéssim treballar conjuntament”, va dir.

Lluita coral i llarga

Han passat vuit anys des que la Generalitat, aleshores governada per PSC, ERC i ICV, va obrir l'expedient per fer la declaració de bé cultural d'interès nacional (BCIN) en la categoria d'interès etnològic. Va ser la resposta a una mobilització capitalitzada per Salvem les Adoberies. Aquesta plataforma, reforçada per entitats i ciutadans, es va oposar a un projecte de remodelació instat per l'Ajuntament que conservava les adoberies amb façana al riu però transformava la resta. La lluita ha estat coral i llarga i sembla que ara tindrà solució.

Sense canvis
La falta d'actuacions a les Adoberies, de què una part dels edificis es van alçar en el segle XVIII, ha deixat una imatge de deixadesa en la que és una de les icones de Vic. Per corregir-ho, ara es posarà fil a l'agulla.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.