Joaquim Riera Bertran

Nascut a la ciutat de Girona el 1848, va estudiar dret a la ciutat de Barcelona, on va coincidir amb personatges destacats de la Renaixença. Un cop acabats els estudis va tornar a Girona, on va exercir un temps de jutge municipal. Amb la proclamació de la primera república va presentar candidatura per a les corts generals, però va ser derrotat per Domènech Puigoriol. Malgrat l'entrebanc del 1869, va continuar en la política en les files del republicanisme, un corrent més moderat que el dels seus veïns empordanesos.

El 1873 va ser escollit alcalde per la ciutat de Girona, el primer republicà i el més jove que mai havia tingut la ciutat. Tot i això tres anys després va guanyar unes oposicions per ser secretari de la Diputació de Barcelona i va deixar el càrrec. A la capital entra en contacte amb els cercles literaris i des d'un primer moment col·labora amb la revista Renaixença. Va practicar el periodisme polític i literari tant a Barcelona com a Girona. Va col·laborar especialment en Lo Gai Saber, La Ilustració Catalana i La Tomasa.

Va ser membre del partit federal de Francesc Pi i Margall i anys més tard va presidir la Unió Catalanista, de la qual va ser un dels primers promotors, i l'Associació Catalana d'Excursions Científiques. El 1904 va ser proclamat mestre en gai saber. Va ser un escriptor prolífic, i es decantà sobretot pel teatre romàntic o festiu i per una poesia sentimental i romàntica.

Joaquim Riera Bertran
Època:
Girona 1848 - Barcelona 1924.
Activitat
: Polític i escriptor.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.