cultura

Mandado: “La noblesa catalana va crear Castella com una Suïssa feudal”

L'autor empordanès publica ‘El Cid de València era català o quan i com els catalans van fer Espanya'

Comença així la sèrie Espanya era de Catalunya

A la portada del seu segon llibre, El Cid de València era català o quan i com els catalans van fer Espanya, l'autor jonquerenc Lluís Maria Mandado (1959) ha reproduït diversos escuts amb barres que suggereixen connexions catalanes: alguns són evidents –Girona, el comtat d'Empúries–, però n'hi ha d'altres que no tant, com és el cas de Salamanca, Torrejón de Ardoz –o Torrelló d'Ardors, tal com proposa Mandado– i Valladolid, un nom en què també veu influències catalanes.

L'heràldica ha estat una de les principals eines de Mandado en la recerca que ha donat lloc a El Cid de València era català, un volum autoeditat de 377 pàgines en què defensa que els “mites més castellans eren en realitat catalans”, com és el cas del Cid, figura llegendària de la Reconquesta espanyola, que l'autor no només afirma que no va ser l'intrèpid cavaller castellà conegut com Rodrigo Díaz de Vivar, sinó que en realitat el seu cèlebre Cantar de mio Cid explica la història o les històries de “la nissaga dels comtes d'Urgell i els vescomtes de Girona, que són els Cabrera, a partir de mites i personatges d'aquestes famílies com ara Arnau Mir de Tost, i de fets històrics com ara la conquesta de València”. Quina seria l'explicació d'aquest canvi de protagonistes i d'escenaris? “Cada senyor havia d'explicar la història de la seva nissaga com si hagués tingut lloc al seu regne”, diu Mandado, segons el qual la confusió té arrels profundes, fins als gots que van ocupar la península: “Els primers comtes de Barcelona són els reis dels gots, i gots i francs van portar a terme una ofensiva per fer baixar la frontera del nord cap al sud. De fet, català vol dir got en suec.”

Mandado, autor també del llibre El Quixote va esborrar el Quixot, on defensa la catalanitat de Cervantes, inicia amb aquest treball un ambiciós projecte editorial: la col·lecció Biblioteca oculta / Espanya era de Catalunya, que estarà formada per vint llibres, entre els quals El Cid... és el tom vuitè.

La traïció dels nobles

“La noblesa catalana va crear Castella com si fos un paradís fiscal, una espècie de Suïssa feudal, per fer allà tot el que li venia de gust, lluny del control del Parlament català. I finalment Felip II va decidir instal·lar la cort a Madrid, en detriment de València, i així va culminar la traïció que van iniciar els nobles catalans.” D'aquesta manera, es van capgirar els papers i “a partir de l'11 de setembre del 1714, Catalunya és de Castella... o ho era fins ara”.

El Cid de València era català o quan i com els catalans van fer Espanya, presentat el 21 de desembre a la Jonquera, es pot adquirir en diverses llibreries gironines, com ara la 22, Geli i Les Voltes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia