Els jutjats s'acosten als ciutadans amb un directori
La primera guia amb l'adreça, el telèfon i el nom dels jutges de tots els òrgans judicials ja es pot consultar en el web del CGPJ
El TSJ de Catalunya tindrà un portal de transparència al maig
El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) vol trencar la imatge antipàtica, llunyana i inaccessible que envolta tot el món judicial, i una de les iniciatives que ha posat en marxa per assolir-ho és el primer directori públic d'òrgans judicials de l'Estat, al qual pot accedir tothom a través d'internet.
“Qualsevol ciutadà té dret a saber on és un jutjat, l'adreça i el telèfon per demanar informació. El jutjat ha de ser una oficina pública”, diu amb fermesa la magistrada Mar Cabrejas, vocal del CGPJ que integra el grup de treball de transparència en l'òrgan de govern dels jutges.
Per accedir a aquest directori, cal anar al lloc web del consell (www.poderjudicial.es) i fer clic en el requadre “portal de transparència” . I, a baix de tot, a
la dreta, hi ha el directori d'òrgans judicials, que aplega jutjats unipersonals, les audiències i els tribunals superiors de justícia. El directori també inclou el nom dels jutges i magistrats encarregats de cada òrgan, informació que, per Cabrejas, també ha de ser pública i accessible. “Cada jutge té unes responsabilitats i el directori no cerca per noms de jutges ni dóna els seus telèfons”, aclareix la vocal del CGPJ, que també és conscient que als jutjats “hi ha diversos tipus d'informació, i la que és secreta ho continuarà sent”. És a dir, tenint en compte com és de delicada la informació que tracten, el ciutadà, com a molt, aconseguirà saber si el seu cas està en aquell jutjat i la seva adreça, amb mapa inclòs.
Cabrejas insisteix que el Consell General del Poder Judicial aspira a ser
un “exemple de transparència i vol donar informació útil i una imatge neta” a través del portal
de transparència, que van posar en marxa el juliol del 2014, uns mesos abans de l'entrada en vigor, el mes de desembre de fa dos anys, de la llei 19/2013 de transparència, i amb els reptes marcats per l'ONG Transparència Internacional. “La llei ens demanava molt poquet, i nosaltres hem decidit explicar-ho i posar-ho tot: tota la informació legal i pública. Així mostrem la feina que fem”, assegura Cabrejas.
En el portal del CGPJ es recullen els béns patrimonials dels magistrats que constitueixen el consell. El seu president, Carlos Lesmes, hi indica que té un habitatge valorat en 321.839 euros, 7.000 euros en el compte corrent i uns 104.000 euros en accions. Cada tres mesos, s'hi actualitzen despeses, contractes, subvencions i viatges dels magistrats.
Els casos de corrupció
Ara, els portals de transparència s'estan implantant als disset tribunals superiors de justícia (TSJ) que hi ha a l'Estat espanyol, en els quals s'indica el calendari dels judicis més importants, la unificació de criteris jurídics i la gestió i el patrimoni de cada junta de govern, entre altres dades. El TSJ de Catalunya serà, juntament amb el de Madrid i el de Cantàbria, dels darrers a activar-se, amb data prevista per al maig vinent. Després es posaran en marxa els portals de l'Audiencia Nacional i el Suprem.
Aviat, i per primer cop, els ciutadans també podran saber quants delictes relacionats amb la corrupció de polítics i funcionaris –i de quin tipus– s'estan investigant als jutjats. Les dades ja s'estan recopilant (com es fa ara amb les estadístiques de violència de gènere i d'altres) i es faran públiques d'aquí a un parell de mesos, segons el CGPJ.