Societat

Vilallonga i Bastons, distingits amb la Creu de Sant Jordi

El Festival de Peralada i l'institut Muntaner de Figueres, també són guardonats

La Generalitat atorga la distinció

Josep Bastons, compositor i intèrpret d'havaneres, membre del grup Peix Fregit i un dels puntals de la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell, i Mariàngela Vilallonga, catedràtica de filologia llatina i vicepresidenta de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, són els gironins que apareixen en la llista de vint-i-set personalitats que rebran la Creu de Sant Jordi. Pel que fa a les entitats, són distingits l'institut Ramon Muntaner de Figueres, el Festival Internacional de Música Castell de Peralada i la fundació Pere Tarrés i Vila Casas.

Considerada una de les màximes distincions del govern català, entre els guardonats també apareixen l'actor Carles Canut, el metge expert en malalties infeccioses Bonaventura Clotet, l'empresària Sol Daurella, l'escultor Emili Armengol, l'alpinista Òscar Cadiach, el jurista Enric Argullol, l'escriptora Josefa Contijoch, la cuinera Ada Parellada, la religiosa Maria Victòria Molins, l'activista cívic i cultural Ignasi-Aureli Argemí, el professor i lingüista Joan Salvador Beltran, la neuròloga Mercè Boada, l'economista i empresari Carles Colomer Casellas, el físic Josep Enric Llebot, el filòsof Jordi Llovet Pomar, l'economista Guillem López i el pintor Josep Navarro. Tots ells, premiats “pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural”. En casos concrets, a l'actor Carles Canut se li reconeix la seva trajectòria d'èxit, prodigada en el teatre, el cinema i la televisió. També en el món de la cultura, l'escultor Emili Armengol rep la distinció per la qualitat de la seva obra. En el camp de la ciència, al doctor Bonaventura Clotet se li reconeix ser “un dels principals investigadors internacionals” sobre el VIH. En el cas de l'empresària i presidenta de Coca-Cola Iberian Partners, Sol Daurella, se li atorga per haver contribuït a la internacionalització de l'economia catalana.

També reben la distinció el filòleg Artur Quintana, l'advocat Josep-Enric Rebés, l'ecòleg Joandomènec Ros, l'empresari Josep Santacreu, el polític Josep Sendra, l'editor d'art Carles Taché, l'empresari Kikuro Tani i l'enginyer Mateo Valero. Tretze entitats també han estat premiades: la fundació de La Marató de TV3, el Consell Cultural de les Valls d'Àneu, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana, l'Acadèmica Tastavins del Penedès, l'Associació Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta, l'Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya, la Sala Cabanyes del Centre Catòlic de Mataró, l'entitat barcelonina Lluïsos d'Horta i la Revista de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia