Societat

societat

moviment ocupa

L'Ajuntament no farà cap moviment per desallotjar el ‘nou' Banc Expropiat

El govern local defensa que és el propietari qui ha de moure fitxa i s'ofereix a fer de pont entre les parts

L'activitat a l'immoble ocupat és encara nul·la

La resposta de l'Ajuntament de Barcelona a l'ocupació d'un nou local a Gràcia per encaixar-hi les activitats de l'antic Banc Expropiat és esperar a veure com evolucionen els esdeveniments i, mentrestant, no intervenir. L'argument del consistori és que ha de ser el propietari de l'immoble qui iniciï el procés legal –ho podria fer avui mateix– per instar el desallotjament, un cop expirat el termini legal de 72 hores per forçar-lo de manera automàtica. En aquesta línia, els col·lectius agrupats al voltant del Banc Expropiat han demostrat enginy, ja que no van fer pública l'apropiació fins dimecres a la nit, quan ja havien passat alguns dies des de la seva entrada efectiva a l'espai, una antiga entitat bancària situada al número 173 de la Travessera de Gràcia. I en aquest context, una de les altres tesis que esgrimeix el govern local per no immiscir-s'hi és que s'ha de veure si aquesta ocupació es consolida en el temps.

El regidor de Gràcia, Eloi Badia, va ser l'encarregat ahir de falcar el missatge. Va evitar condemnar l'acció –“l'ús que ha de tenir un local buit no ens incumbeix [...] No ens toca fer de jutges”, va manifestar–, alhora que va negar que el fet que s'hagi donat a conèixer enmig d'un moment tan sensible com són les festes del barri no ho interpreten com cap provocació. Ara per ara, l'únic paper que l'Ajuntament té al cap fer és el de possible mediador entre les parts, tot i que la seva relació amb els activistes del Banc Expropiat no es pot dir que sigui molt fluida. Malgrat aquesta prudència tàctica, Badia va donar a entendre que l'Ajuntament es podria plantejar ficar cullerada en el conflicte en el cas que es produeixin aldarulls durant les festes.

Malgrat que estem en ple mes d'agost i l'activitat política municipal va al ralentí, l'oposició ahir no va desaprofitar el fet per criticar l'executiu de Colau. Tant la presidenta del grup de Ciutadans, Carina Mejías, com el del PP, Alberto Fernández Díaz, van censurar a l'alcaldessa de Barcelona la “permissivitat” que consideren que hi ha amb el moviment ocupa. I, davant d'això, tots dos van demanar que s'insti a desallotjar aquests espais.

I, mentrestant, l'immoble ocupat, que es troba tot just a 50 metres de l'antic Banc Expropiat, és gairebé un erm. Ara mateix no hi ha activitat, la qual cosa no impedeix que s'hi produeixin situacions si més no peculiars. Com la d'ahir al matí. Un representant de la immobiliària que s'encarrega de llogar el local, a més de 2.000 al mes, s'hi va presentar i, en veure que els ocupes havien forçat els panys, va intentar que un serraller els canviés. Aquest s'hi va negar si no hi havia un requeriment judicial pel mig. I aquí ho van deixar. Enmig de l'enrenou, però, un activista s'hi va colar dins.

LES FRASES

L'ús que ha de tenir un local buit no ens incumbeix. El que ens toca és mitjançar, i no fer de jutges
Eloi Badia
regidor de gràcia
L'ocupació il·legal de locals és conseqüència de la Barcelona permissiva i sense autoritat de Colau
Carina Mejías
presidenta del grup de ciutadans
La permissivitat de Colau a l'Ajuntament converteix Barcelona en la capital dels ocupes i els manters
Alberto Fernández Díaz
president del grup del pp
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.