JORDI CREUS

DIRECTOR DE LA REVISTA SÀPIENS

«És fals que la història sigui cosa de gent gran»

El primer número de Sàpiens va sortir al carrer el 2002 enmig de les reticències d'aquells que pensaven que una revista d'història i, a sobre, en català, estava condemnada al fracàs. Els 20.000 exemplars de vendes mensuals i els prop de 100.000 lectors esvaeixen qualsevol dubte inicial.

– Rebre un premi d'estudiants és una confirmació del seu èxit entre els joves?
– «Dóna una gran satisfacció que el premi vingui de gent jove perquè sempre hem sentit a dir que la història és cosa de la gent gran, i Sàpiens ha demostrat que això és rotundament fals.»
– Quina és la fórmula del seu èxit?
– «Estem convençuts que la història pot ser una aventura apassionant i per aconseguir-ho utilitzem un llenguatge modern, apostem pel disseny, no escatimem recursos gràfics i no donem res per sabut.»
– Sembla senzill...
– «Una veritat es pot explicar d'una manera ensopida o divertida i sempre és veritat. Nosaltres fem servir un llenguatge periodístic, no el del món de la història, més farragós. Volem apropar-nos a la gent normal ja que Sàpiens no és per a especialistes.»
– Com s'evita no caure en la frivolitat en detriment de la rigorositat?
– «Els historiadors que ens assessoren ens garanteixen el rigor i fan de contrapès.»
– Aquells que abans de sortir el primer número els deien que ho deixessin córrer ara han admès el seu error?
– «Fins i tot col·laboradors nostres deien que era impossible que funcionés, però després han reconegut l'error. Hi ha un pessimisme crònic que fa pensar que un producte en català no pot tenir èxit, però no és així si fas productes de qualitat. La llengua és important però no li faríem cap favor si al davant no hi posem la qualitat.»
– Les vendes no deuen ser igual arreu dels Països Catalans.
– «A les Balears la venda és normal, però al País Valencià costa més. Fa anys que la indústria editorial catalana ha renunciat a un potencial molt important al conjunt dels Països Catalans i després de tants anys d'oblit hi ha mercats que costen.»
– Sàpiens té permanentment gent voltant per arxius de tot el món.
– «L'aposta per la investigació és el nostre senyal d'identitat i hem publicat moltes exclusives. Som la revista d'Europa que hem trepitjat més arxius: Washington, París, Londres, Amsterdam...»
– Algun tema problemàtic?
– «Quan vam publicar uns documents en què la policia francesa deia que Josep Pla havia estat espia de Franco, vam rebre crítiques. Però nosaltres no fèiem cap judici moral, sinó que ens limitàvem a explicar el contingut d'uns documents.»
– Quins temes agraden més?
– «La Guerra Civil i el franquisme.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.