cultura

tribunals

l'art de la franja

La jutgessa d'Osca amenaça amb responsabilitats penals si no s'envien les obres a Sixena

L'ultimàtum va dirigit al conseller de Cultura, Santi Vila, i al director del MNAC, on encara hi ha mig centenar de peces que reclama el monestir aragonès

La titular del Jutjat de Primera Instància número 1 d'Osca ha advertit aquest dimarts el conseller de Cultura, Santi Vila, i el director del Museu Nacional d'Art Catalunya (MNAC) de responsabilitats penals si no tornen al Monestir de Sixena (Osca) els béns pendents de tornar.

La responsable judicial llança la seva advertència en un acte en el qual recorda a les referides institucions catalanes que queden pendents de tornar 46 peces dipositades al Museu de Lleida (Segrià), en compliment de la sentència que va ordenar les 97 reclamades des d'Aragó.

També adverteix els responsables del MNAC que en l'enviament a Aragó de 53 de les peces reclamades en queden pendents dues de localitzar i tornar.

En el seu acte, la jutge desestima els últims recursos interposats des de Catalunya per intentar evitar el compliment de la sentència i es dirigeix al conseller de Cultura i al director del MNAC per advertir-los de les “conseqüències legals” derivades de la seva negativa a acatar la seva resolució.

A tots dos els adverteix de la possibilitat d'imposar dues multes coercitives per recordar-los la seva obligació de complir amb les decisions judicials, “sense perjudici de les responsabilitats penals que pertoquessin”.

Indica, a més, que en virtut de la Llei d'Enjudiciament Civil s'han de complir les sentències dels tribunals en els terminis previstos i assenyalats.

Segons el parer del lletrat de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, en la decisió de la jutgessa ha pesat els incompliments dels tres terminis donats per al compliment de la sentència en la qual va ordenar la devolució dels béns.

La primera ordre de lliurament va ser assenyalada per al 25 de setembre del 2015, la segona va reclamar un pla de devolució amb data de 20 de juliol d'aquest any, i la tercera cinc dies després per exigir el compliment definitiu de la resolució.

En un comunicat, aquest advocat refereix, també, l'existència de dos advertiments, l'últim emès aquesta setmana, per advertir de possibles conseqüències legals en cas de no acatar l'ordre judicial.

Español admet que en el seu acte la jutge no estableix un termini nou per a la devolució dels béns, però diu a continuació que en virtut de la Llei d'Enjudiciament Civil totes les actuacions judicials han de realitzar-se “sense dilació”.

Especifica, també, que la legislació actual permet a la responsable judicial imposar multes coercitives o optar per recórrer al fiscal perquè dedueixi testimoni i valori les possibles responsabilitats penals existents.

El representant legal de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena assegura haver rebut amb “normalitat i serenitat” la “lògica” reacció de la jutge, i fa una crida a la part catalana per complir amb la decisió judicial, sense posar “més obstacles i vanes excuses”.

L'acte de la titular del jutjat d'Osca es fa públic uns dies abans de la celebració de la concentració convocada pel consistori de Sixena per a diumenge que ve davant les portes del monestir per exigir l'execució de la sentència que ordena la devolució de la totalitat de les peces reclamades



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.