cultura

‘Acorats' entra a les sales de cine catalanes

Olot serà el primer lloc on es projectarà el documental sobre el fenomen ‘Acorar'

Després de projectar-se en els espais on es representava l'obra de teatre de la qual tracta i en el festival de cinema de Lleida, el documental Acorats, crònica d'un fenomen arriba a les sales de cine catalanes. L'estrena en aquests espais serà als Cines Olot, on estarà en cartellera entre el 9 i el 16 de desembre. La sessió del dia 9 (20.30 h) serà gratuïta i per assistir-hi cal recollir les invitacions a Can Trincheria.

La pel·lícula, finançada amb aportacions a Verkami i estrenada el gener d'aquest any, acaba de ser nominada als premis Gaudí. Acorats està dirigida pel mallorquí Joan Martí Mir. És un conjunt de mirades a l'obra de teatre Acorar, al seu entorn i a la sorprenent –per multitudinària– acollida que ha tingut, fins al punt que fa cinc anys que es representa i l'han vist uns 50.000 espectadors, entre els quals hi ha els de Temporada Alta i els del Teatre Principal d'Olot. Martí i l'autor i alhora intèrpret de l'obra de teatre, el també balear Toni Gomila, van presentar aquesta setmana la pel·lícula a la premsa garrotxina. Acorats combina imatges de l'obra teatral, de la vida quotidiana de Gomila i de la matança del porc (acorar, un mot que es refereix a arribar al cor, en mallorquí significa matar animals), així com entrevistes a col·laboradors del muntatge i a espectadors remarcables, com ara els dramaturgs Oriol Broggi i Joan Lluís Bozzo o la directora de cinema Sílvia Munt. També s'hi esmenten els orígens, que es remunten a una estada de Gomila a l'Argentina amb la companyia gironina Mentidera Teatre (Meritxell Yanes, Cristina Cervià i David Planas). L'autor i intèrpret admet que havien concebut Acorar com una obra senzilla i de producció modesta (és un monòleg) per esquivar la crisi. “Pensava que no duraríem ni quinze funcions”, confessa el director del muntatge, Rafel Duran, en el documental. Una de les raons per les quals Martí va decidir fer la pel·lícula va ser precisament esbrinar el secret de l'èxit d'Acorar. Per ell –va dir a Olot–, rau en el fet que té moltes lectures possibles i, per tant, tothom s'hi pot sentir identificat.

A la presentació hi va assistir el regidor de Cultura d'Olot, Josep Berga, que va agrair a Cines Olot –representats per Jordi Descals– la seva política de no limitar-se a projectar cinema comercial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.