cultura

Energia per explotar

La contrabaixista Giulia Valle porta avui al Voll-Damm Festival de Jazz un disc gravat a San Francisco amb el bateria David Xirgu i el pianista Marco Mezquida

“Aquest trio m'obliga a posar-me les piles com a instrumentista”, afirma Valle

Després de presentar, a l'estiu al Grec, un ambiciós diàleg entre el seu grup Líbera i la companyia de dansa Senza Tempo, la compositora i contrabaixista Giulia Valle (San Remo, 1972) torna en primer pla. Avui, al Conservatori del Liceu (19 h, 18 euros), i en el marc del 48è Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona, recuperarà Live in SF, un disc –el setè que publica– enregistrat a finals de l'any passat a San Francisco després d'una gira pels Estats Units i el Canadà. Valle actuarà amb el mateix trio d'aquella vetllada a Califòrnia: Marco Mezquida al piano i David Xirgu a la bateria. “Tots dos ja formaven part del Giulia Valle Group i vaig sentir que tota l'energia, tot el que sentíem, quan tocàvem, era una cosa que calia explotar”, va explicar aquesta setmana Valle al seu pis del Poble-sec.

L'experiment ha fet que, després d'uns quants projectes en sentit contrari, Valle torni a sobresortir més com a contrabaixista que no pas com a compositora. “Abans, quan es parlava de mi només com a contrabaixista, pensava que no acabava de definir la meva relació amb la música, però ara, amb aquest projecte, em torno a considerar més contrabaixista”, va confessar. “Aquest trio em permet fer menys coses com a compositora. I ho trobo a faltar, ja que m'agrada escriure per a més instruments i treballar amb més capes sonores. La música que faig és aplicable en diferents contextos i, si treballo amb secció de vents o corda, s'enriqueix. Aquesta vegada, però, ho he volgut sacrificar en benefici d'un joc instrumental més gran, la qual cosa m'ha obligat a posar-me les piles com a instrumentista.”

Tot i les diferències amb Líbera, Valle fa conviure actualment els dos projectes amb entrega i naturalitat: “Líbera, en format de quintet, sempre l'he concebut com un grup que havia d'apostar per un llenguatge que, a Barcelona, no dic que no existeixi però que, en qualsevol cas, no s'exhibeix. Un llenguatge ple de contrastos entre pop, rock i, fins i tot, moments de trance que fa que la meva música soni exuberant. El trio, en canvi, va sol en molts aspectes, d'allà en surt una energia que em fascina i me l'estimo amb bogeria.”

Convençuda que, per a propostes com la seva, la “Barcelona del 2016 està bastant més oberta, per exemple, que la Barcelona d'ara fa quatre anys”, Giulia Valle fixarà avui un punt i seguit a una gira que, aquestes últimes setmanes, l'ha duta a festivals de jazz de Munic, Londres i Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia