Lletres

Cultura

La Manresa viscuda

Anna Vilajosana actualitza el llibre ‘Sentir Manresa’, nou anys després

Cerca “el vincle emocional que tots tenim amb la ciutat”

Mirar Manresa, i sobretot sentir-la emocionalment, a través d’un llibre personal que despulla les vivències de l’autora i els seus lligams amb la ciutat, però que, alhora, és universal, perquè aquelles petites cosetes del dia a dia, que en aquest cas passen a Manresa, són ben bé extrapolables a qualsevol ciutat del món.

Amb aquesta premissa, la periodista i escriptora manresana Anna Vilajosana s’ha tornat a capbussar en els colors i els racons de la ciutat per elaborar la segona edició de Sentir Manresa, que arriba nou anys després del primer volum. Vilajosana agafa com a punt de partida l’arribada de la seva àvia a Manresa per anar desglossant la ciutat en paral·lel al vincle que la seva família hi ha teixit, servint-se d’imatges i textos col·locats en plena sintonia. El llibre, que s’ha presentat aquesta setmana a la llibreria Parcir —que l’ha editat—, no té la voluntat de fer un recull històric, sinó de “parlar de la ciutat més viscuda” des d’una “mirada relaxada” que aporta “un punt íntim”.

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha definit el volum com “un exercici de manresanisme”. Però no és només un llibre per als locals. Com també va dir Antoni Daura, editor de Parcir, és també un llibre per regalar als forans, un llibre de “qualitat”, d’aquells que et deixen treure pit del lloc on vius, dels que poden deixar embadalit aquell parent llunyà o aquell amic que ja no veus mai que, a més, podran trobar paral·lelismes que els permetran portar el relat cap al seu terreny. Perquè “quan s’expliquen coses concretes, és més fàcil que sigui extrapolable a qualsevol altra ciutat”, va dir Vilajosana.

Daura va detallar que es farà una tirada de mil exemplars, com en la primera edició —que fa anys que està esgotada. Aquesta segona edició respecta tota l’essència del primer llibre, si bé s’han posat al dia aquelles imatges que, gairebé al cap d’una dècada, calia actualitzar, com ara la via Sant Ignasi, que ara ja incorpora la passarel·la. En 184 pàgines, el volum incorpora 178 fotografies. La majoria de les imatges són de la mateixa Vilajosana, si bé n’hi ha que han estat fetes pel seu marit, Xavier Serrano, fotògraf i músic.

Després de la presentació als mitjans, aquest dijous es farà un acte a l’espai Rubiralta obert al públic que tindrà la presència de l’escriptor Genís Sinca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.